Gerards Games van de maand: mei

Door Gerard Sombroek

Gerard van de gameswebsite NEGS.nl is onze spellenspecialist. Aan het eind van elke maand geeft hij zijn oordeel over de games die afgelopen maand uitkwamen. Een overzicht met veelzeggende beoordelingslabels Goud!, Tof, Mwah en Bagger.

Prince of Persia
Hoewel NEGS de laatste Prince of Persia game had bekroond met een ‘Gold-Stempel’ was de game allesbehalve enthousiast ontvangen. Fans van de ‘Sands of Time’ saga trokken de nieuwe gameplay en de getekende graphics niet en zo werd de game een flop. Vandaar dat Ubisoft nu met een nieuwe Prince of Persia titel komt die zich afspeelt ergens in de originele Sands of Time trilogie: tussen het eerste en tweede deel om precies te zijn. Ubisoft heeft op safe gespeeld en wat je krijgt is dus eigenlijk een herhalingsoefening van de vorige Sands of Time games. Was dat helemaal je ding, dan is dat natuurlijk goed nieuws voor je. De game is dan ook echt wel heel tof, maar het gevoel het allemaal al eens eerder gezien te hebben blijft ons bekruipen.
Tof!

The Whispered World
Liefhebbers van klassieke point and click adventures kunnen hun lol op met The Whispered World. Uitgever Deep Silver liet ons weten dat deze game officieel niet uitgegeven is in Nederland maar ondertussen is deze game gewoon te koop bij Bol.com en is hij ook te koop via de online dienst Steam. We hebben hem dus lekker toch besproken. In The Whispered World speel je de chronische depressieve tienerclown Sadwick die op een epische queeste de wereld gaat proberen te redden. De game is schitterend weergegeven met animaties van professionele tekenfilmkwaliteit. De puzzels zijn ontzettend pittig en hier en daar ook onlogisch en dat is wel een beetje jammer. Want zo ontkom je niet aan het gebruik van een ‘walkthrough’ met oplossingen. The Whispered World is er dus echt eentje voor de liefhebber.
Mwah.

King’s Bounty – Armored Princess
Deze game lag al een tijdje op de ‘to-do’ stapel van NEGS omdat we het idee hadden dat deze game niet veel soeps zou zijn. Hoe mis konden we het hebben! King’s Bounty – Armored Princess is een onwijs verslavende strategische RPG. Als Prinses Amelie ga je op pad om de wereld te redden van een demoneninvasie. Gelukkig sta je niet alleen en kun je een heel leger tot je beschikking hebben. Dit leger is altijd aan te passen doordat je overal op de wereld allerlei manschappen kan huren en in kan zetten tegen de vijand; van spinnen tot boogschutters tot ondoden en draken. Daarnaast heb je ook een klein draakje tot je beschikking die de gevechten behoorlijk beïnvloedt. Zo kun je deze vijandelijke soldaten aan laten vallen of een muur laten plaatsen om je manschappen te verdedigen. De gameplay heeft veel weg van de Heroes of Might and Magic games maar bij King’s Bounty ligt de nadruk meer op het avontuur. Een heerlijk verslavende turn-based strategy RPG!
Tof

Monster Hunter Tri
De Wii heeft vooral de naam een gezins spelcomputer, of zelfs vrouwending te zijn. Dat is mede te danken aan al die fitness en yoga onzin die te krijgen is voor de Wii. Maar nu is er ook echt een game voor mannen op de Wii verschenen. In Monster Hunter Tri speel je een jager die immer op zoek is naar prooi. Bereid je voor op de confrontatie met je prooi en ga op jacht. Sommige jachten kunnen uren duren en de confrontaties zijn niet mals, waardoor het spel wel eens frustrerend kan zijn. Gelukkig heb je – mits je online gamet – de hulp van andere spelers in de game. Monster Hunter Tri speelt in op de oerinstincten van de man en dat doet het spel op fenomenale wijze. Monster Hunter Tri is een spel dat je door zijn grootte waarschijnlijk nooit uit zal spelen, maar het zal je wel maandenlang gekluisterd houden aan je Wii.
Goud!

Splinter Cell – Conviction
Sam Fisher is terug in dit vijfde deel van de Splinter Cell reeks. Na het ietwat teleurstellende deel vier wordt het weer tijd om te knallen en dat doet Sam in deze Splinter Cell game meer dan ooit. Wat nou subtiel sluipen door de duisternis zonder dat iemand je opmerkt? Knallen met die handel! Splinter Cell – Conviction is een hele toffe actiegame geworden met hier en daar wat sluipelementen, maar verwacht niet als de ‘ultieme killer in the dark’ te werk te gaan. Wat dat betreft heeft Splinter Cell – Conviction wel een deel van zijn identiteit opgeofferd, maar dat betekent niet dat het een slecht spel is. Integendeel!
Tof!

Super Street Fighter IV
De 30-plus gamers onder ons kennen vast nog wel de Streetfighter games, en vorig jaar heeft Capcom een schitterende remake gemaakt van deze één op één knokgame met de titel Streetfighter IV. Maar Capcom was nog niet tevreden een heeft in mei de game Super Streetfighter IV uigebracht met meer karakters en een sterk verbeterde online modus. Daarnaast is de walgelijke openingsmuziek van Streetfighter IV vervangen door toffere muziek. Je kan je afvragen of Super Streetfighter IV de moeite waard is als je Streetfighter IV al op de plank hebt liggen. Negs antwoord: Absoluut! Als je een Streetfighter fan bent, mag je deze game niet laten liggen. Helemaal niet voor dat geld. (38 euro)
Goud!

Cursed Mountain
Cursed Mountain is een spookverhaal hoog in de bergen. Als bergbeklimmer Eric Simmons ga je op zoek naar je onsympathieke broertje Frank die met zijn eigenwijze gedrag een vloek op het Chomolonzo gebergte heeft losgelaten. Het resultaat: vele geesten die jou het leven zuur gaan maken. Cursed Mountain is al eerder op de Wii verschenen, maar hij is pas sinds kort als PC-titel verkrijgbaar. De PC-versie is grafisch gezien iets scherper dan de Wii versie en in plaats van met de Wii Remote, speel je gewoon met je muis en toetsenbord. Cursed Mountain is een toffe survival horror game in een originele setting. De gameplay zelf daarentegen is niet heel vernieuwend.
Tof

Dit was het alweer. Ik hou de afsluiting kort want er liggen nog een hoop games op de ‘to-do’ stapel die ook besproken moeten worden. Wat dacht je van Wings of Prey, Red Dead Redemption, Modracer Nation, Blur en Alan Wake om er maar een paar te noemen. Tot volgende maand!