Home
xfactor
30 nov 2007
Posted by Menno, and filed under Film, Games

Zoals ik al eerder schreef, was ik nogal verslingerd aan het Playstation 2 spel ‘Resident Evil 4′. Na het uitproberen van een aantal andere games voor deze console, zoals ’24’ en ‘Jak X’, heb ik nu een nieuwe verslaving: Tomb Raider: Anniversary.
Ik teken niet meer, verwaarloos huize Kooistra met inhoud en poep en pies in een pamper om maar te kunnen blijven spelen. Okee, tikkie overdreven, maar het spel is, zoals je dat dan moet zeggen, gruwelijk vet.

Cover Tomb Raider: Anniversary

Cover Tomb Raider: Anniversary

Zoals de titel van het spel al aangeeft: er is iemand jarig, hoera hoera en dat is Tomb Raider, die in 2006 tien is geworden. Het eerste spelletje (waarvan Anniversary een remake is) zag in 1996 het levenslicht en maakte de gamenerds wereldwijd gek. Tomb Raider is een third person shooter, ofwel je ziet het personage waarmee je speelt constant, in tegenstelling tot een first person shooter, waar je de omgeving vanuit het personage ziet (met in je handen een wapen). Niet alleen was deze 3d-game vol spannende Indiana Jones-achtige avonturen grafisch interessant, het bevatte een slimme, lenige, rondborstige hoofdpersoon in de vorm van Lara Croft.

Lara Croft
Lezers: Lara. Lara: lezers

De Tom Raider serie is met zijn 30 miljoen+ verkochte spellen een immens succes (het was in de begintijden voor Playstation dé goudmijn) en laten we eerlijk zijn, dat ligt echt niet alleen aan de gameplay. Lara Croft is dé reden dat al die mannen in de rij stonden en staan om hun handen om de controller te wurmen en Lara de meest spannende poses te laten aannemen. Hoe houterig en pixelig de eerste paar Tomb Raider-delen er ook uitzien, Lara was lekker. Ze werd geïdealiseerd en bereikte al snel iconische hoogten. Lara-fansites schoten als paddestoelen uit de grond en de digi-babe sierde covers van magazines wereldwijd. Zelfs de jongens van U2 gaven het virtuele personage een optreden op gigantische videowalls tijdens hun Popmart-tour.

Lara Croft look-a-like nummertje 7346764535472
Diana-Maria, een Deutsche Lara Croft look-a-like, nummertje 7346764535472

Eigenlijk een meesterlijke zet. Net zoals het VHS-systeem, dat in de jaren ’80 de strijd won van Betamax, enkel en alleen omdat het wél pornofilms op de banden wilde zetten. Katjing! Sex sells. En dat terwijl Betamax kwalitatief beter was! Het spel Tomb Raider verkoopt als een tierelier, enkel en alleen omdat er een schaars geklede stoot in rondloopt met tieten waar Vanessa en Dolly Parton een puntje aan kunnen zuigen en een wespentaille waar Maya de Bij een moord voor zou doen. Het is een interessant fenomeen. Lara Croft als eerste interactieve seksbom. Onvermijdelijk natuurlijk dat Hollywood meelifte op het succes van de serie, maar vooral Lara Croft. In 2001 en 2003, was het aan Angelina Jolie de taak om de natte droom van elke game-nerd te verwezelijken op het witte doek. En de films waren net zo plat als de games. Maar Angelina overtuigde.

Angelina als Lara
Angelina als Lara

Na de eerste drie Tom Raiders spellen begon het succes te dalen. Okee, Core Design, het verantwoordelijke softwarebedrijf, had Lara, maar andere games werden in de loop der jaren grafisch steeds geavanceerder, waar de techniek van Tomb Raider bleef stilstaan. Tevens borduurde het spel voort op hetzelfde concept. En sja, in andere games lopen ook digi-babes rond. Die makers zijn ook niet gek. Pas sinds de komst van de laatste twee games (en nieuwe gamemakers Crystal Dynamics) kan Tomb Raider weer meepraten op het grafische gebied. De spellen zijn weer up-to-date en verkopen zelfs weer goed. Ook Lara is flink gelift en verbouwd. En dat krijg je in Anniversary all the way voor je kiezen.

Lara toen en nu
Lara toen en nu

Met de rechterjoystick van de controller bedien je de virtuele camera die om Lara heen zweeft. Van links naar rechts, van boven naar beneden. Dichtbij en veraf. Lara in volle glorie. En als dat nog niet genoeg is, laten de bouwers van Crystal Dynamics met zwetende handjes, kwijl in de mondhoeken en bobbels in de broeken Lara lekker vaak in het water springen. Want dan is Lara nat en glinstert ze zo lekker. Haar hemd is nog net niet doorschijnend.
Maar zoals te verwachten met de combinatie jongens en nerds: de eerste ‘nude patches’ kwamen al snel op de markt. Een scriptje dat Lara van alle kledij ontdoet en haar salto’s, koprollen en driedubbele vlaflips laat doen in haar Eva-kostuum. Nude Raider, zoals dat heet. Absoluut illegaal, volgens de makers en wie betrapt wordt van het beschikbaar stellen van deze patches kan zelfs gesued worden. Het zal me overigens niets verbazen als Tomb Raider zelf deze patch in de wereld heeft gebracht.

Speciaal voor jou heb ik ook een plaatje van Lara in Nude Raider. De perverts onder ons moeten maar zelf maar verder gaan googelen.

Lara nude

Waarom ik Tom Raider eigenlijk zo leuk vind? Euh..om het archeogische aspect natuurlijk!

2:24
Tags:
xfactor

5 Responses to “Lara Croft: commerciële hoer”

 1. Aukje schreef:

  Wordt er bij jou thuis niet iemand verwaarloosd?

 2. Mike's Webs schreef:

  Ik heb de games nooit gespeeld, maar wel het eerste deel van de filmreeks gezien. Zo te lezen zijn de games – ondanks het feit dat de films Angelina in de aanbieding hebben – beter. Maar ja, bij de filmversie krijg je ook geen patch natuurlijk.

 3. mvdw schreef:

  archeolisch?
  afgeleid tijdens t tikken, assumeer ik amice?

 4. Mennomail schreef:

  Doe niet zo archeololisch, mvdw!

 5. Anoniem schreef:

  ik speel vanaf toen ik klein was al tomb raider. bij het eerste deel was ik al helemaal verkocht en zu op me 17e heeft t me nog niet verveeld. een verslaving aan lara is ook niet zo gek , het hele plaatje , alles bij elkaar , het is gwn geweldig. ik heb dan natuurlijk ook de films gezien en heb allerlij spullen zoals miniatuur popetjes , posters , muurschilderingen , schilderijen en hebbe dingetjes enzo . en voor alle andere fans : respect

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.