Home
xfactor
13 mrt 2008
Posted by Menno, and filed under Film, Nieuwe media

“Nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray!” Gottegottegot, wat is de middenstandsmaffia weer lekker bezig. Blu-ray. Wat de fuk is dat nu weer? Wat is er mis met de dvd? Moeten we wéér overschakelen naar een nieuw systeem en alle dvd’s wegkeilen en de boel vervangen met blauwe schijfjes? Dacht het niet! Not for me.

Blauwe straal

BRWaarom niet? Ten eerste vind ik de beeld- en geluidskwaliteit van de dvd’s prima. Sterker: ik kijk ook wel eens zwaar gecomprimeerde divx-jes op mijn (overigens High Definition) teevee en zelfs die vind ik er acceptabel genoeg uitzien. Ik heb ook geen digital 5:1 surround set, maar gewoon twee boxjes via de versterker. En ik geniet me suf. Moet het allemaal weer beter, mooier en groter? Hou toch op!

Ten tweede, we zijn net overgestapt! De videocassettes zijn allemaal vervangen en de VHS-recorders de deur uit. En ja, ik snap die overgang volkomen. VHS was onhandig en de beeld- en geluidskwaliteit abominabel in vergelijking met de dvd. Komt bij dat we allemaal kadootjes hebben gekregen op de schijfjes, zoals commentaar van de makers, documentaires en deleted scenes, wat een grote aanwinst is en naast een vermakelijke ook een educatieve functie inneemt. Ook hoeven we niet meer te spoelen, nemen de films minder ruimte in op de plank en gaan ze -als het goed is- een levenlang mee. Prima zo toch? Maar nee hoor. Er moet weer geld in het laatje en de blu-ray is daar.

Het was nog even spannend want er was een concurrent op de markt, de HD-DVD. Net zo goed, maar net als in de jaren ’80 -Betamax versus VHS- kan er maar één de winnaar zijn. Hebben we net alle vinyl platen, audio- en videocassettes de deur uit gedaan en vervangen door cd’s en dvd’s, kunnen we de boel weer wegflikkeren voor de komst van de blu-fukking-ray. En dan? Wat moeten we over vijf jaar weer aanschaffen?

VHS
Okee, dit is wel een heule ouwe

Nee, voor mij geen blauwe schijfjes. Ben geen smurf. Ik blijf lekker bij mijn dvd-tjes en mijn downloads. Sterker, ik doe een voorspelling: de blu-ray gaat floppen! Net als de CD-i destijds. Het downloaden heeft de toekomst. Alles is nu toch digitaal, dus waarom zouden we de boel nog op schijfjes zetten? Is dat niet wat omslachtig? Het enige antwoord dat daar op volgt is dat grote dollarteken. Begrijpelijk, want er moeten wel mensen van kunnen leven, maar een logische volgende stap is het net. Log in, betaal en download of stream (en record) je film. Klaar. Ik zie het snel komen.

Hoe dan ook, zo ver zijn we nog niet. Eerst krijgen we nog deze overgang. En natuurlijk zie ik ook wel een voordeel. Zo heeft de blu-ray een opslagcapaciteit van 25 gieg. Daar kun je heel wat divx-jes, dvd’s en data op kwijt. Ook schijnt de blu-ray speler ook “oude” dvd’s te kunnen afspelen. Maar meer voordelen zie ik niet. Kun jij me overtuigen?

Fietsen
I’m blue da ba dee da ba die…

2:14
Tags:
xfactor

7 Responses to “Blu-ray of bullshit”

 1. edwin schreef:

  Dat u, als u er al niet ene in huis heeft staan, een excuus heeft om een PS3 aan te schaffen?

 2. Mike's Webs schreef:

  Ik ga je niet lopen overtuigen Menno. Ik ben het namelijk met je eens. Ik hoef voorlopig ook geen blu-ray. Er zit echter wel een voordeel aan de komst van de blu-ray: gewone dvd’s zijn een stuk goedkoper geworden. 🙂

 3. Erwin schreef:

  Heee die ouwe BetaMax die had mn vader!!! Snif, them good ole days…..

 4. swanz schreef:

  Het verschil in beeldkwaliteit is niet bijzonder groot.
  Ik heb beide maar heb nog maar weinig blu-ray discs.

 5. Maurice schreef:

  Ik wordt altijd een beetje melig als jij boos bent. 😛

 6. hallie schreef:

  als ik al overga op blu-ray dan zal dat zijn omdat ik een nieuwe game console heb aangeschaft. en die dvds koop ik er gewoon lekker naast, dan. ik bedoel, ik heb zelfs nog heel veel vhs-banden thuis staan, dus ik ben nog lang niet klaar voor weer een nieuwe verzameling. en ik vind die blue-ray gevallen momenteel nog veuls te duur!!

 7. Rudie schreef:

  Blu-ray is wel heel veel mooier dan DVD! Het is alleen jammer dat het allemaal zoveel geld kocht. Een 1080p tv, blu-ray-speler… blu-ray schijfjes… Ze zouden een optie moeten geven voor mensen die een blu-ray speler kopen. Wanneer je een blu-ray speler koopt, kun je je oude dvd’s omwisselen voor blu-rays! Zijn we straks met zijn allen blu-da-bie-die-ba.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.