Home
xfactor
28 apr 2008
Posted by Menno, and filed under Strip

Laatst zag ik Han Peekel in het wild. Gewoon zo. Hoppakee, in het echt. Han fokking Peekel! Dé held uit onze jeugd. Het forse icoon van miep miep ieeeeuw.

Het was vaste prik voor mij destijds: Wordt Vervolgd. Wekelijks op de AVRO. Met de vrolijke bolle kop van Han Peekel met vlinderdasje prominent in beeld. Het begin in 1983, ik was toen 7 jaar, en het programma liep tot 1997. Wordt Vervolgd stond voor strips en tekenfilms. De klassiekers onder de cartoons kwamen voorbij: Droopy, Looney Tunes, Road Runner en Disney. En er waren interviews met striptekenaars en de befaamde Strip Top 10. Wellicht het bekendste onderdeel van Wordt Vervolgd was de Wordt Vervolgd Club met het rondreizende familie-uitje in de vorm van de Clubdag. Hier imiteerden de kids van toen massaal Donald Duck, Woody Woodpecker en Road Runner. Deze gevleugelde uitspraken zijn tot op de dag van vandaag nog bekend (“ik ben Pietje, ik ben 8 jaar en ik doe Donald Duck na”). Hoe irritant het destijds ook was.

Wordt Vervolgd was een instituut. Stripblad Eppo nam de naam zelfs over in 1985 en werd ‘Eppo Wordt Vervolgd’. Han Peekel bemoeide zich met de inhoud van het blad en Peter de Wit tekende voor het blad een moppentapper die grote gelijkenis vertoonde met Peekel. En natuurlijk heeft een beetje stripliefhebber ook het boek ‘Wordt Vervolgd presenteert’ in de boekenkast staan. Lange tijd was dit hét boek over de geschiedenis en totstandkoming van stripverhalen in de wereld.

Met Han zelf ging het sinds 1998 niet zo goed. Zijn productiemaatschappij was failliet en geruchten gingen rond in de alom bekende wandelgangen dat hij fraude had gepleegd met brothers in arms Kees de Bree en Wouter Stips. Weet ik het mijne niet van, dus laat ik me niet over uit. Wat ik wél weet is dat ik Han Peekel laatst zag. In het echie. En wat nog leuker is: Wordt Vervolgd schijnt terug te komen. Op de buis!

Op de website kun je er alles over lezen en zelfs horen via de warme vertrouwde stem van Han. Wanneer is nog niet bekend, maar ik vind het een positieve ontwikkeling. Het zal nimmer meer zijn zoals vroeger, maar dat er weer aandacht wordt besteedt aan de strip in Nederland op teevee is een hele goede zaak. En Han Peekel, die is gewoon vet cool.

Han

0:22
Tags:
xfactor

3 Responses to “The return of Han”

 1. Aukje schreef:

  In die laatste zin mag je het woordje ‘cool’ wel weglaten. 😉

 2. edwin schreef:

  oh god ja, kan me ook nog herinneren dat ze een Storm-serie gemaakt hadden (iets van Lawrence iig). was net zo hilarisch als het Sus en Wis hoorspel bij Veronica.

 3. swanz schreef:

  als kolonel kurtz nog geleefd had dan was het Han Peekel.
  Legendarische man.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.