Home
xfactor
14 mei 2008
Posted by Menno, and filed under Overpeinzing, Taal

Grensverkenning.
Ik heb voor necrofilie net iets teveel last van ontbindingsangst.

Jaap Stiemer en Marc van Biezen zijn taalkunstenaars. Dichters. Verhaaltjesvertellers. Schrijvers. En hier treden ze mee op. Door het hele land lezen ze hun oneliners, puntdichten, statements en grappen voor. En dat is leuk, heb ik onlangs zelf in de kleine zaal van Paradiso mogen ervaren.

Blind date.
Ik ben te herkennen aan mijn trouwring.

Het duo bracht reeds eerder een bundel uit, ‘Iemand Moet Het Doen’, met teksten van Van Biezen en cartoons van Stiemer. Want ja, tekenen kan de laatste ook (ook schilderen trouwens. En drummen). Voor een tweede uitgave hebben ze gekozen voor audio. Het resultaat is ‘Krank Zin’, een goed gevulde audio-cd die als ondertitel ‘Ontluisterboek voor zachthorenden’ meekreeg.

G-spot.
En dan moet je het daar nog maar een keer vragen.

Krank Zin

Ex-paranoia patiënt.
Er loopt nu steeds iemand vlak vóór me.

De twee taalkunstenaars hebben naast de vele voorleessessies (o.a. in het Van Gogh Museum) ook ‘extra’s’ op de cd gezet, zoals korte liedjes en gesprekken in de auto voor en na optredens. Nadruk blijft altijd liggen op de tekst en vooral de scherpe small talk in de auto is zeer vermakelijk en doet de omschrijving ‘auditieve roadmovie’ eer aan.

Als Elvis Kaal was geworden was ‘ie nu dood geweest.

‘Krank Zin’ heeft het feit dat alles live wordt voorgedragen als grote meerwaarde op een boek. De schrijvers dragen hun werk voor en reageren op elkaar en publiek (“we gaan praten in het Nederlands. Take it away, Marc”). Gewaagd ook om optredens op de cd op te nemen waar je het publiek nauwelijks hoort lachen. Gelukkig wordt dit vervolgens in de auto smakelijk gerelativeerd (“Maar dit was niet zulk fijn publiek. Er doorheen lullen is één ding, maar mensen negeren…”).

“Hoepstoer!”, riep de dyslectische Gilles de la Tourette patiënt.

Resumé: leuk, leuk, leuk. Stiemer en Van Biezen zijn erg kundig met de Nederlandse taal en presenteren humor in de lijn van Gummbah/Koot en Bie/Reve, maar ook pure poëzie. Soms ijzersterk, soms te flauw voor woorden en soms snoeihard. Ik houd er wel van. Nog één om het af te leren.

Hulp bij zelfdoding.
Als ik jou was zou ik het doen.

‘Krank Zin. Ontluisterboek voor zachthorenden’ is hiero te bestellen. Tientje maar.

1:44
Tags:
xfactor

One Response to “Krank zin”

  1. Mike's Webs schreef:

    Ha!Ha! Die laatste over zelfdoding is écht grappig. Ik had nog nooit van die gasten gehoord (voor zover ik weet, namen zeggen me namelijk niet zo veel), maar dit klinkt als een prikkelend en origineel werkje. Thanx Men.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.