Home
xfactor
9 sep 2008
Posted by Menno, and filed under Film, Nieuwe media, Persoonlijk, TeeVee

Donderdag is het alweer zeven jaar geleden dat twee vliegtuigen de New Yorkse Twin Towers en het Pentagon in Washington doorboorden en ervoor zorgden dat we het tegenwoordig hebben over voor en na 11 september 2001. Iedereen weet nog exact wat hij of zij deed op het moment dat dit rampzalige nieuws bekend werd. Ruim drieduizend mensen kwamen deze dag om het leven en naast het instorten van de twee torens en het WTC 7 gebouw betekende 9/11 ook het startschot van een oorlog die tot op de dag van vandaag woedt.

Elk jaar weer grijpen de nationale en internationale tv-zenders de week voorafgaand aan 9/11 aan om flink uit te pakken met films en documentaires over deze rampdag. Het verhaal van vlucht 93 domineert, maar ook reconstructies en reportages over het instorten van de torens en de totale paniek van de New Yorkers komen aan bod. Opvallend is wel dat de zenders vooral op safe spelen en weinig tot geen ruimte laten aan meningen die verschillen met de “officiële” uitspraken. Een selectie van het tv-aanbod deze week.

Zondag 7 september vertoonde SBS6 in het programma Reportage de documentaire 9/11: De kaping van vlucht 93. Deze film gaat over de laatste minuten aan boord van vlucht 93, het vliegtuig dat richting het Witte Huis had moeten gaan, maar uiteindelijk op een open veld in Pennsylvania crashte. Dit terwijl het Duitse ZDF een reportage over een van de vele complottheorieën uitzond in Der 11. September – Das Geheimnis des dritten Turmes. Inderdaad, over het instorten van de toren die niet geraakt werd.

Gisteren, 8 september, was het weer SBS6 die aandacht schonk aan 9/11 met de zeer indrukwekkende film van de Franse Jules en Gedeon Naudet, die het enige beeld schoten van de eerste Toreninslag. 9/11, die in in 2002 door 39 miljoen Amerikanen werd bekeken, laat de ramp van gruwelijk dichtbij zien en volgt de brandweermannen die later tot ultieme helden werden geëerd.

Vanavond, 9 september is er weer veel aandacht voor vlucht 93 op ZDF met de film United 93 (2006, Paul Greengrass), gevolgd door een documentaire over deze vlucht (Flug 93 – Die Dokumentation).

Woensdag 10 september zijn het de Belgen op Ketnet die zendtijd vrijmaken voor een docudrama over 9/11 met 9/11: The Day the world changed (oorspronkelijk van de BBC). Wederom een reconstructie met de nadruk op de verhalen van betrokkenen. Op RTL 5 is United 93 weer te zien, gevolgd door dezelfde docudrama 9/11: The Day the world changed.

Op 11 september zendt de VPRO op Nederland 2 de omstreden en daardoor bekendste film over 9/11 uit: Fahrenheit 9/11 (2004). In deze documentaire probeert Michael Moore aan te tonen dat de Bush familie zakelijk gelieerd is aan die van Osama Bin Laden en George W. zijn olie-inkomsten belangrijker vindt dan de jonge soldatenlevens in de oorlog. RTL 7 gaat om half 9 voor de tv-film Flight 93 (2006, Peter Markle), ook al over de fatale vlucht 93.

Is this it?
Genoeg aandacht dus voor de catastrofes die op de ochtend van 11 september 2001 plaatsvonden. Het is alleen jammer dat enkel de VPRO en de ZDF net dat stapje verder durven te gaan en films uitzenden die een klein lichtje schijnen op die andere kant van het verhaal. Hoewel: Fahrenheit 9/11 is een intrigerende docu, maar er vallen veel vraagtekens te zetten bij de wijze waarop Moore aan zijn “waarheden” komt (wat overigens op 10 september aan bod komt in VPRO’s Import). Feit blijft dat het je aan het denken kan zetten. Net als de docu die ZDF op zondag uitzond. Maar is dit het? Moeten we het hier mee doen?

Wie durft?
Waarom niet ruimte maken voor documentaires die er stellig van overtuigd zijn dat de hele 9/11 ramp vooropgezet was? Dat het instorten van de WTC torens gebruikt werd om een smerige olie-oorlog te starten. Dat Bush en de zijnen ons manipuleren als de pest en met 9/11 dankbaar gebruik maken van de magische woorden ‘angst’ en ’terrorisme’. Waarom geen films uitzenden als Loose Change, Zeitgeist of 911 In Plane Site? Okee, deze films bevatten ook leugens, complottheorieën en aannames, maar zeer zeker ook waarheden en bikkelharde feiten. En net als de vreselijke beelden van 9/11 zijn die ook niet leuk om te zien, maar ook niet verkeerd om je ogen voor te openen.

Waarom durft geen omroep dit aan? Zijn er belangen in het spel of is er wat anders? Het is wel typisch dat uitgerekend Rusland, dat – Derk Sauer zei het gister nog in De Wereld Draait Door – steeds meer anti-Amerika wordt op 12 september de zeer kritische documentaire ZERO: An Investigation into 9/11 uitzendt.

Doe jezelf een lol en kijk en luister, naast het tv-aanbod van deze week, ook eens naar andere verhalen omtrent 9/11. Het internet barst er van. Kan geen kwaad toch?

1:45
xfactor

10 Responses to “Een weekje gekleurde 9/11 televisie”

 1. Peter schreef:

  De wereld kijkt en luistert al zeven lange jaren naar al die paranoia-verhalen over derde torens, spookgezichten in rookwolken en de Grote Satan Bush. Er is geen onderwerp in het laatste decennium waaraan zóveel aandacht is besteed. Ik ben die lulkoekverhalen helemaal beu; ik heb het allemaal 1000 keer gezien, er kan gewoon geen enkel fake-mysterie meer bij! Er is ook geen enkel bewijs in geen enkele richting, er is alleen heel veel uiterst knap gemaakte propaganda, waar liefhebbers van complottheoriën, lijders aan achtervolgingswaanzin en patiënten met onbehandelbare fantoomjeuk blijkbaar geen genoeg van kunnen krijgen. Laten we onze aandacht liever besteden aan de ontwikkelingen in het Midden Oosten, Iran, de Kaukasus en China. Dáár speelt zich momenteel ‘de geschiedenis’ af!

 2. Aukje schreef:

  Het is menseigen om complottheorieën te bedenken. Om dingen te begrijpen. En om het spannender te maken. Bovendien is er altijd wel ergens een aanwijzing dat het niet ging zoals het naar buiten is gebracht. Ik ontken niet dat Bush zuiver is, verre van zelfs, maar wat Peter zegt, om nu jaren achter andere theorieën aan te zitten… Je kunt je afvragen waarom je dat doet. Wat is er mis met het accepteren van wat er is gebeurd? Achter de hele waarheid kom je toch nooit, hoeveel films en docu’s er ook worden gemaakt.

 3. Menno schreef:

  Maar een verhaal van twee kanten bekijken is nooit verkeerd. Daarbij zijn de films die ik noemde erg vermakelijk.

 4. Peter schreef:

  Ja ja, natuurlijk… maar het zijn wel altijd weer de Amerikaanse verhalen. Nou heb ik niets tegen Amerika, spannend land enzo, maar op een gegeven moment kijken we alleen nog maar één kant op: de hunne. De Amerikanen, of ze nu pro- of anti-Bush zijn, bepalen onze kijk- en denkrichting, in politiek, media, kunst, amusement en ga zo maar door. Laten we ook dát fenomeen eens van meerdere kanten bekijken, en ons ook verdiepen in andere culturen en verhalen!

 5. Menno schreef:

  Ja eh, deze gebeurtenis vond nu eenmaal plaats in Amerika.

 6. Michael schreef:

  911 wordt net zoiets als de sterfdag van Elvis: ieder jaar komen alle docu’s weer eens voorbij.

  Maar even zonder gekheid: de waarheid zullen we nooit achterhalen. Na al die jaren weten we ook niet wie er nu precies achter de moord op Kennedy zat – al hebben we daar allemaal zo onze ideeen over.

  Wat ik zelf erg interessant vind aan de kwestie 11 september is hoe de mening over Amerika is veranderd sinds 2001. Toen waren we over het algemeen pro Amerikaans, de laatste tijd bijna het tegenovergestelde.

 7. Ria schreef:

  Het is goed om elk jaar te herdenken. Zoiets mag nooit meer gebeuren. We moeten deze fundamentalisten een halt toeroepen. Zij kunnen zich niet verschuilen achter de koran, want die laat dit niet toe. Je mag geen zelfmoord of moord plegen, ieder is gelijk (ook vrouwen aan mannen).
  De mannen leggen alles uit zoals het in hun straatje past. Dus vooral de vrouwen dom houden, niet leren lezen enz. Stel je voor dat zij ook de koran gaan lezen. Dan hebben de islamitische mannen een heel groot probleem.
  Stop de islamisering.

 8. Peter schreef:

  Christus Jezus, krijgen we dat. Enfin.

 9. Mieke schreef:

  @Michel: ooit zal de waarheid worden achterhaald!
  @Menno: Mooi verhaal! En goed dat je meerdere kanten wilt onderzoeken want dé waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden.
  @Ria; Ben het met je eens dat vrouwen dom houden heel dom is. Maar Welke fundamentalisten wil jij een halt toeroepen? Weet jij dan wie hier achter zitten??
  @Peter: Tsja, de geschiedenis herhaalt zich. En tsja, Bush is idd maar een héél klein poppetje in het spel der wereldorde.
  @Aukje: ik zal never nooit kunnen accepteren wat er gebeurd is. Never nooit!

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.