Home
xfactor
25 nov 2008
Posted by Menno, and filed under Film, MP3, Muziek, Nieuwe media

Een tijdje geleden zag ik Reverb (2007, Eitan Arrusi), een film over verborgen boodschappen in muziek. Na drie kwartier zette ik de flop maar uit. Jammer, want het gegeven is interessant.

We kennen allemaal de verhalen over satanische boodschappen in Led Zeppelin’s ‘Stairway to Heaven’ en de subtiele hints op The Beatles’ Abbey Road dat Paul zo dood is als een pier. De ene keer bewust in het muziekstuk gestopt (denk aan Pink Floyd’s ‘Empty Spaces’), de andere keer ontdekt door een iets te enthousiaste fan. Een verontrustend voorbeeld van het laatste is dat van de band Judas Priest en de zelfmoord van twee tieners. De Amerikaanse James Vance en Ray Belknap luisterden vlak voor kerst 1985 naar het nummer ‘Better by you, Better than me’ van deze metalband en de subtiele tekst ‘do it!’ deed de boys (mede) besluiten een kogel door hun hoofd te jagen. Belknap slaagde heirin, terwijl Vance de big bang overleefde en met een zwaar misvormd gezicht voort moest (drie jaar later lukte z’n zelfmoord overigens wel). Het resulteerde in een lange rechtzaak die uiteindelijk gewonnen werd door de band. Een interessante documentaire over dit incident is op Google Video te vinden.

Subliminale boodschappen
Deze zogenaamde subliminale boodschappen in de muziek houden de gemoederen flink bezig. Terecht, want afgezien dat het treurig kan eindigen, zoals hierboven beschreven, is het erg leuk en soms griezelig verrassend om ze te vinden. Het zijn de easter eggs in de muziek. En in tegenstelling tot vroegah, toen je je platenspeler moest verbouwen om een plaat achterstevoren te draaien om eventuele verborgen teksten hoorbaar te maken, gaat het tegenwoordig een stuk makkelijker met een pc en een simpel audioprogramma. En als je ook nog wat research kunt doen op het internet kun je op intrigerende gevallen stuiten.
Hieronder een aantal voorbeelden.

Ter introductie maar even het eerder genoemde ‘Stairway to Heaven’. Achterstevoren afgespeeld, in officiële benaming backward masking genoemd, zijn meerdere teksten te horen. Hieronder een grapje van de mannen, te horen aan het einde van het nummer:

[audio:http://www.eeuwigweekend.nl/audio/LedZeppelin_end.mp3]

Hoorde je ’t? Er is toch echt te horen: Play backwards. Hear words sung. Luister nog maar eens. De belangrijkste en spraakmakende tekst is natuurlijk al eerder in het nummer te horen geweest: Its my sweet Satan. The one whose little path would make me sad whose power is Satan. He’ll give those with him 666. There was a little toolshed where he made us suffer, sad Satan.

[audio:http://www.eeuwigweekend.nl/audio/LedZeppelin_duivels.mp3]

Nog wat duivels. Deep Purple met ‘Black Knight’: Oh demon thats leading from hell. We believe:

[audio:http://www.eeuwigweekend.nl/audio/DeepPurple_WhiteKnight.mp3]

Het moet niet heel raar zijn om dit soort duivelsaanbiddingen in muziek van Led Zeppelin of Judas Priest aan te treffen. Er zijn overigens ook genoeg voorbeelden van AC/DC, The Eagles en Iron Maiden. Maar wat dacht je van het onschuldige Pokémon? In de Pokémon rap ‘Gotta catch ‘m all!’ zit namelijk een niets verhullende tekst verscholen: I love satan. En dat vier maal! Rare jongens, die Japanners. Hoewel. Belgen kunnen er ook wat van. K3 bijvoorbeeld met hun lieve ode aan de oma ‘Oma’s aan de macht’: Grote massamoord. We just against a life. God die laat je zitten. Godverdomme leuk. Alee!

[audio:http://www.eeuwigweekend.nl/audio/k3.mp3]

Brr
Een stuk griezeliger wordt het met Yoko Ono. Geen vreemd nieuws, maar check dit. Achterstevoren laat haar tekst ‘anata, daiteyo’ (‘darling, hug me’) in het nummer ‘Kiss, kiss, kiss’ zich vertalen als I shot John Lennon (voorbeeld in de link hieronder). Macaber, niet? Enger nog is de commentaartrack van een Amerikaanse verslaggever bij de fatale autorit van John F. Kennedy in Texas. Hier is de volgende tekst in Backmasking te horen: He’s shot bad. Hold it. Try and look up. Alsof de gedachten van de man achterstevoren verwoord worden. Look up? Naar de schoten vanuit het raam?

[audio:http://www.eeuwigweekend.nl/audio/kennedy.mp3]

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar je kunt zelf ook gaan zoeken en luisteren op het net. Het barst van de voorbeelden. Al dan niet vergezocht. Hieronder in een filmpje nog een reeks reverse speech-voorbeelden.

Bronnen:
Nu.nl
Reverse Speech
Jeff Milner’s backmasking (met de voorbeelden van Pink Floyd, Pokémon en Yoko Ono en vele anderen)
Backmasking op de Engelse Wikipedia

Dit artikel verscheen eerder op Eeuwig Weekend.

0:49
Tags:
xfactor

One Response to “Nerovetsrethca: Verborgen boodschappen in de muziek”

  1. Mike's Webs schreef:

    Is Reverb de eerste film die verborgen muziekboodschappen behandelt eigenlijk? Klinkt als een veel te interessant uitgangspunt om maar één film van te zijn.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.