Home
xfactor
6 jul 2009
Posted by Menno, and filed under Persoonlijk

Ik woon in Amsterdam. In de De Pijp te Oud Zuid. Met veel genoegen overigens. Het is een verdomd mooi wijkje. De Pijp was voorheen een arbeiderswijk, maar is al een flink aantal jaren bezig te veryuppen. Langzaam aan overspoelen tweeverdieners de voorheen verwaarloosde en later flink gerenoveerde panden, die overigens niet goedkoop meer zijn. Een huis van 400.000 euro is eerder regel dan uitzondering bij ons in De Pijp.

yupDe yup staat voor young urban professional en volgens de Van Dale betreft het een jonge, stedelijke carrièremaker. Eigenlijk val ik hier dus ook onder, als eh ja, jonge, stedelijke carrièremaker. Laat ik de hier nevenstaande tekst die ik ergens bij mij om de hoek aantrof dan ook maar even vergeten.

Nee, het gaat mij om die andere yup. Die rijke. Die ballerige. Laten we ze maar even Lullo’s noemen. Tenslotte kan ik die huizen ook niet betalen. Ik huur dan ook als een van de laatsten der Mohanikanen in de Pijp. En mijn huis is verre van gerenoveerd. Nee, die Lullo’s, daar wil ik het even over hebben. Die hebben namelijk allemaal een scooter onder hun reet. En die scooter, díe irriteert mij.

scooter

Want die scooter maakt ten eerste een enorme bak herrie.Van dat vervelende monotone kutgeluid wat ervoor zorgt dat je gesprekken moet staken en de slaap niet kunt vatten. En als je er nu een beetje snel mee kan gaan, maar een kleuter haalt ze nog in op z’n driewieler. Ten tweede gaat altijd, maar dan ook altijd het alarm af. Ze zijn nogal populair onder Lullo’s, dus er moet een beveiliging op. Drie kettingen voldoen blijkbaar niet meer. En bij het minste briesje gaat het alarm al af. Duurt een minuut. Ten derde parkeren de Lullo’s hun scooter midden op de stoep. Bewijs? Heb ik voor je:

yup2

En kijk, dat is allemaal niet zo’n hele grote ramp, als het bij een paar van die veredelde puchjes per dag bleef, maar het lijkt wel of het een hype van jewelste is onder Lullo’s, want de scootershops schieten als paddenstoelen uit de grond hiero. Het is een af- en aanrijden van scooters. Allemaal rijke fatsige ballen en tuttige hockeymeisjes die zichzelf te goed vinden om op de fiets te stappen. En ondertussen maar schreeuwen tegen elkaar want ze willen ook blijven beppen tijdens het scooteren. Oh, en dat het drie uur ’s nachts is en de hele buurt wakker wordt, vinden ze ook niet erg.

holleeder_444925bMisschien is dat wel mijn grootste ergernis. Het zijn statussymbolen voor de Lullo’s. Ze kunnen gewoon fietsen, maar ze verpesten het milieu liever, want ze hebben het geld toch wel en hun vrindjes zien ze op de nieuwste Vespa LX 50 FL PINK 45 à 2.924 euro. Kijk, de Neus was er ook zo’n één.

Dus. Wat gaan we hier aan doen? Juist, saboteren die boel. Als je ergens zo’n patserige Lulloscooter ziet staan, draai gewoon even de ventieltjes los. Of steek een stokje door de spaken. Of tap de benzine eruit (pas op met die eerste slok!) Doe het voor mij, de stad Amsterdam, je land en jezelf. Degene met het hoogste aantal krijgt een cadeaubon van Scootercity!

Dit mag ook
Dit mag ook

0:02
xfactor

22 Responses to “De Lullo en zijn scooter”

 1. Jeroen Mirck schreef:

  Dat de yuppen De Pijp veroveren, is een ontwikkeling van pakweg midden jaren ’90, Menno. En hun scooters… ach! Je had je ook druk kunnen maken over de scooterende kutmarrokaantjes, die stukken onverantwoorder rijden dan die hoogopgeleide lullo’s. 😉

 2. peter schreef:

  Zitten veel makelaarstypes tussen. Met van die geinige halflange designerkapsels. Rijden wat heen en weer tussen hun objectjes. Water in de tank, dat zeg ik.

 3. frommel schreef:

  En dan vooral die Holleeder wannebees die opeens ook een windschermpje op hun scooter monteren.

  Ik zeg maar zo, er gaat niets boven een ouwe Puch!

 4. Anouk schreef:

  Nee nee nee Peter, súíker. Waar was jij op je 16e, lezend thuis?
  Het is súíker in de tank, áccuzuur over de lak en púrschuim in de uitlaat.

  Het is dat ik zo’n roteind weg woon Menno, anders was ik je direct te hulp gesneld. Overigens hebben wij hier ook de hele nacht last van die kutscooters, dus naar een warm land verhuizen helpt geen zak. Dan weet je dat.

 5. Anouk schreef:

  p.s. @ Frommel:
  Ik had vroeger een Honda ss50, een dikke opgevoerde 4tact jongensbrommer met een breed stuur, maar uit nostalgische overwegingen stem ik nu toch absoluut voor de mintgroene Cita met fuchsia driehoekjes en een witte buddy.

 6. Menno schreef:

  Dank voor de steun, Anouk!

 7. ton schreef:

  Scooters, die kutgeluiden maken. Dat geeft ze toch wat menselijks.

 8. Sevensheaven schreef:

  Goed stuk Menno! Ik vind alle brommers irritant, altijd al gevonden ook, nooit de behoefte gehad om er een bezitter van te worden.

 9. Menno schreef:

  Ik zie de sabotagerapporten wel verschijnen!

 10. Aukje schreef:

  Laatst snelde mij een geluidloze scooter voorbij. Ik schrok me wild! Dat fluistergeluid is fijn voor de buren, maar minder fijn in het verkeer..

 11. Leendert Douma schreef:

  Heel herkenbaar, Menno. Alleen ik woon in een Vogelaar-wijk in een provinciehoofdstad, dus wordt niet geterroriseerd door yuppen maar door brommende chagerijnige cholesterol-zeugen en hun hartvervette zoontjes. Voor de rest zijn de problematiek en de aangedragen oplossingen volledig toepasbaar. Bedankt.

 12. Laurens schreef:

  @anouk een Honda SS50 met smal stuurtje? Dat was DE kakker-brommer in ’t Gooi in de jaren 80. Je was dus zèlf een Lullo-avant-la-lettre. 😉

 13. Bas schreef:

  ALLE brommers zijn irritant, ze maken lawaai (hénggg, hénggg, hénghénghéng voor het verkeerslicht), ze stinken en ze toeteren je om de haverklap van het fietspad af met die misselijke neurotische piepclaxonnetjes van ze. Van mij mogen ze allemaal op de brandstapel.

  En nu we het er toch over hebben: gooi die afgrijselijke Harleys en Harley-achtigen ook meteen maar in de schrootpers. Wordt het eindelijk een beetje lekker weer, zit je op een terrasje, komt er weer zo’n blinkend monster met een kalende vijftiger voorbij gebulderd dat je trommelvliezen zowat uit je kop klapperen. Waarom mag dat eigenlijk? Waarom worden die lui niet keihard beboet wegens burengerucht, overlast of wat ook?

  Sorry hoor. Dit zat me nogal hoog, blijkbaar… 🙂

 14. Anouk schreef:

  @Laurens
  Eerst goed lezen.

 15. Anouk schreef:

  @Laurens
  ‘DE kakkerbrommer in ’t Gooi in de jaren 80′
  Het zal best Laurens, ik zou het niet weten, ik was daar namelijk niet.
  In de jaren ’80 deed ik hele andere dingen op hele andere plekken.

  Punk’s not dead.
  Rijmt op brommerpret.

 16. peter schreef:

  @Anouk: nee, ik deed op mijn 16e heel andere dingen, op heel andere plaatsen.

 17. Anouk schreef:

  Anouk goed leren schrijven van collega. Als we zo allemaal een beetje op elkaar letten…

 18. Laurens schreef:

  @Anouk Punk bestond niet in ’t Gooi, vandaar misschien 🙂
  Van een vriend uit Nijmegen hoorde ik dat de Honda ss50 daar juist een alto-brommer was, grappig die regionale verschillen.

 19. sterbloem schreef:

  ja, weer terug in de tijd, vijftig jaar terug wel te verstaan, geen aanwinst deze dingen

 20. aerox driver schreef:

  julie zijn en hoop zielige homo s met vriendelijk hoere groete uit belgie waar julie je toch me bezig houde echt zielig en je site tegen scooter ook ik hoop dat je word overrede door ene of door de mijne

 21. Uitslaper schreef:

  ik rij zo hard ik rij ze vooral aan

 22. @Menno Kooistra schreef:

  Heeee Menno,Scooter kopen ?.
  Ik heb nog een mooie voor je hoor.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.