Home
xfactor
10 aug 2009
Posted by Menno, and filed under Audio, Persoonlijk, TeeVee

Ergens in 1988 liep ik als 12 -jarige snotneus rond met een taperecorder. Alles wat een dag lang mijn pad kruiste werd op de cassettebandje opgenomen. Zo werd het geluid van een lopende kraan, een sluitende rits en een piepende cavia vereeuwigd, maar ook nam ik de gewone dagelijkse gesprekken tussen mijn ouders en geluiden op in huize Kooistra. Erg bijzonder om weer terug te horen zo’n 21 jaar later.

Ook speciaal zijn de flarden van televisieprogramma’s die ik opnam. Meerdere malen zapte ik langs onze 16-kanalen tellende televisie met Play en Record op de taperecorder ingedrukt. Het levert, zeker in retrospectief, een fraai tijdsbeeld op. Liedjes van toen, reclames en opvallend veel tekenfilms; het was zeker in de ochtend dat ik het allemaal opnam.

Luister mee! Televisie anno 1988!
(met excuses voor de overal doorheen tetterende parkiet)

Fragment 1, waarin ik de animatieserie M.A.S.K. en de debuutsingle ‘Perfect’ van Fairground Attraction herken. Misschien ook een stukje Scooby Doo? Wat herken jij?

Fragment 2. Wat is dat eerste stuk? Een make-over programma? Toen al? En ach, daar zul je Mel & Kim hebben. En wat is die cartoon? Heathcliff wellicht? Het fragment eindigt met ‘Stay on these roads’ van A-Ha.

Fragment 3. “Temperatuur is goed. Wasmiddel is fout. Voor zulke mooie dingen moet u Dreft hebben”. Prachtig! En wie is de man aan het begin? Fred Oster? Willibrord Frequin? Zeg het me!

En tot slot fragment 4. Ja! Dat is He-Man! “By the power of Grayskull!” Wat horen we verder? Een Blue Band reclame, de ‘European Top 40’ en de ‘Supertimeclub’? Wat was dat? En weer cartoons. Maar welke. Het eindigt in elk geval met Jem.

0:02
xfactor

11 Responses to “TV anno 1988”

 1. Aukje schreef:

  Hèhè, leuk, al die fragmenten. Brings back memories!

 2. eef schreef:

  cool! Ben eigenlijk ook wel heel benieuwd naar de geluiden (rits, cavia, etc.) – zet je die ook nog online?

  En hoe heb je die cassettes gedigitaliseerd? Heb zelf nl. ook nog wat obscure tapes, oa. met on the spot verzonnen verhaaltje over ene “Kaboutertje Pim” (uit eind ’70 / begin ’80 vermoed ik 🙂

 3. Menno schreef:

  He Eef, geoon cassettedeck aansluiten op line in van je pc. Neemt ie alles wat binnenkomt op.
  Ik zet meer geluiden op mijn eigen site!

 4. Gerard schreef:

  Hey Menno!

  Geinig! Ik heb ook een hele zooi tekenfilms destijds opgenomen. Die bandjes zijn nu allemaal naar de ’twilight zone’ vrees ik. :S
  Anyway… Op het eerste fragment was niet een fragment van MASK te horen maar van Lou Schemers (de maker van He-Man, She-ra, Bravestar, enz) Ghostbusters! (niet te verwarren met de cartoon ‘The Real Ghostbusters) 😉 Grtz
  Gerard

 5. Menno schreef:

  Echt waar? Was dat niet MASK? Grappig. En jammer van je bandjes. Ik heb alles veilig gesteld afgelopen week.

 6. Mike's Webs schreef:

  Eerste fragment hoorde ik wel een stukje Mask voorbij komen hoor. Ik nam vroeger ook tekenfilmsseries op tape op maar dan direct met de stereotoren. Geen parkieten op de achtergrond voor mij.

 7. Jaap schreef:

  Die geluidskwaliteit is erg herkenbaar. Ik nam zelf liveconcerten en alles van Koot en Bie van de tv op, soms met microfoon, soms via de radio. Een tijd lang werd het geluid van de NEderlandse tv-zenders namelijk via een bepaald radiokanaal uitgezonden. Van die Koot en Bie tv-opnames heb ik twee verzameltapes gemaakt, ooit.

 8. Jaap schreef:

  Die man in begin van derde fragment is Frequin inderdaad.

 9. Gerard schreef:

  OEF! Jullie hebben gelijk Menno en Mike. Er zit inderdaad ook MASK in. Maar dus ook Ghostbusters! 😀

 10. Scedan schreef:

  Het is pure reminiscentie!!!
  Erg leuk om terug te horen. Heb je niet nog meer?????

 11. Menno Kooistra schreef:

  Zekers. Zal binnenkort meer online gooien, Scedan!

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.