Home
xfactor
27 aug 2009
Posted by Menno, and filed under Family guy, Overpeinzing

We schrijven 1994. Ik was 18 en reed lesauto voor mijn rijexamen. Ik denk dat ik een lesje of 30 gehad had voordat ik aan het examen kon beginnen. Ik zakte. Te snel op een kruispunt afgereden, te lang op een stilstaande tractor gewacht. Zoiets. Ik weet het niet meer precies. Feit was dat ik een herkansing niet heb aangepakt, want ik verhuisde naar de hoofdstad voor mijn studie. Zonde. Niet slim ook, maar ik had geen zin meer. Zou het een andere keer wel weer oppakken. Als ik er weer zin in en geld voor had.

Nu dus. 15 Jaar later.

anwbWant ja, wat moet je met een auto in druk Amsterdam terwijl ik voor mijn werk heen en weer trein. Maar toch, het is wel handig. Zeker met een kleintje op komst (papa Menno in de auto, jeez wie had dat kunnen denken). Ik heb er inmiddels 11 lesuren opzitten en ja, ik merk wel dat die eerdere 30 uren hun vruchten hebben afgeworpen. Het zit nog in mijn bloed, al is het nog wel wennen. Vooral het kijkgedrag is een puntje van aandacht. Ik heb nog 4 lesuren te gaan en dan is de dag daar. Judgment Day.

theorieexamenVandaag heb alvast een begin gemaakt en mijn theoriecertificaat behaald. Net als 15 jaar geleden weer in de bankjes met de knopjes en de zenuwslopende uitslag. En net als toen in één keer geslaagd. Er is wel veel veranderd. Zo is het certificaat nu maar één jaar geldig. Toen drie. Ook gelden er sinds maart dit jaar nieuwe regels en bestaat het theorie-examen uit twee delen: 25 vragen waarin je kennis over gevaarherkenning wordt getest (hiervan mag je er 12 fout hebben), gevolgd door een veertigtal kennis- en inzichtvragen waarvan er slechts vijf fout mogen zijn. Ik behaalde respectievelijk een foutenaantal van zeven en vier. Kan beter, maar ik vind het allang prima zo.

dovepoes

Want laten we eerlijk zijn: veel van de theorievragen zul je nimmer meer tegenkomen in je leven als praktiserend verkeersdeelnemer. Er zijn ook wel heel veel “nutteloze” feitjes. Maar goed, voor het examen moet je ze weten. Ik raad beginnende theoriestudenten overigens met klem aan om deze CD aan te schaffen, dan wel te lenen: de EduDrive Rijbewijs B Examen cd. Hierop heb je alle op het CBR voorkomende vraagsoorten plus tien proefexamens incluis voorleesstem en tijdsbalk. Ik had er veel aan.

Maar dat is allemaal dat. Ik heb ‘m en ik ga me weer concentreren op het praktijkexamen. Je hoort het wel.

0:00
Tags:
xfactor

5 Responses to “Je wilt hier rechtdoor. Mag dat?”

 1. kingjay schreef:

  Succes man, ik had ‘em pas na vier keer en ook na veel omzwervingen, lessen in A’dam, Zwolle, toen toch weer A’dam en uiteindelijk in ’t Gooi geslaagd. Gaat je vast sneller lukken 🙂 (oh, maar ik had wel slechts 1 foutje in de theorie, ghehe)

 2. Aukje schreef:

  Shake hands kingjay, ik had ook slechts 1 fout in de theorie. 🙂

 3. Mike's Webs schreef:

  Succes. Ik heb mijn rijbewijsplannen uitgesteld tot volgend jaar. Ik zal zeker je cd-tip ter harte nemen.

 4. SdB schreef:

  Je wilt je rijbewijs in één keer halen. Kan dat? Nee, meestal niet. Tenslotte leer je pas rijden wanneer je dit papiertje in je bezit hebt. Niet getreurd, gewoon nog een keer proberen.

 5. Paul schreef:

  Je hebt waarschijnlijk een deadline (de bevalling), neem ik aan? Het zou handig zijn om het papiertje voor die tijd te hebben.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.