Home
xfactor
22 mrt 2010
Posted by Menno, and filed under Recensie, Theater

Onlangs verscheen een aantal shows van de Britse komiek Eddie Izzard op DVD. Dat kon Eeuwig Weekend natuurlijk niet ongezien aan haar neus voorbij laten gaan. We scoorden een tweetal schijven in de hoop een vermakelijke avond te hebben. Geslaagd? Jepzeker!

Izzard is  naast zijn stand-up comedy werk ook bekend als acteur. Je zou hem kunnen kennen van films als Velvet Goldmine, Valkyrie en Ocean’s Twelve en Thirteen. Wellicht gaat het belletje nog harder rinkelen als ik zeg dat hij die ene cabaretier is die graag in vrouwenkleren en make-up ten tonele verschijnt. Zoals tijdens zijn show Dress to Kill, één van de DVD’s die ik bekeek.

Travestiet of niet (overigens noemt hij zichzelf een ‘actie-travestiet, ‘mannelijke tomboy’  of ‘mannelijke lesbienne’), de man is verschrikkelijk grappig. Niet voor niets bestempelde John Cleese himself Izzard als de “verloren Python”. En daar valt wat voor te zeggen. De humor is snel, Brits, scherp, hard, flauw, vulgair en grappig. Erg grappig. Kijk maar:

Bovenstaand fragment komt van Dress to Kill (1998). Zonder twijfel een stuk leuker dan de andere show die ik zag, Stripped (2009), alwaar Izzard -met compleet ander uiterlijk- nog even grappig uit de hoek komt maar met minder scherpe randen.

Ach, eigenlijk valt er weinig te zeggen over deze shows. Kijk ze. Je zult er geen spijt van krijgen. Overigens tourt Izzard nog steeds met Stripped, momenteel door Canada. Mocht je daar niet heen gaan de komende maanden, scoor de schijven dan gewoon even!

Deze dan nog even. Eddie over het verschil tussen Engelse en Amerikaanse films:

0:20
xfactor

2 Responses to “Eddie Izzard: de moeite waard”

  1. Hallie schreef:

    izzard is te gek!! ken je z’n kennedy-sketch? ook hilarisch..

  2. Merel B. schreef:

    Dress To Kill herkijk ik al jarenlang zo’n beetje om de maand. Sexie, Glorious, Definite Article, Unrepeatable & Circle beluister ik af en toe als MP3 (minder leuk zonder Izzards krankzinnige mimiek & fysiek erbij, maar nog altijd damn entertaining). Hij is echt een Comedy God, en een ontzettend slimme, betrokken man (ik zag hem toevallig gisteravond op de BBC nog zweten tijdens zijn marathon-voor-een-goed-doel-programma). Ook erg leuk op Youtube: zijn sketch over de kantine van de Death Star.
    http://www.youtube.com/watch?v=hp69rg6Hdlo

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.