Home
xfactor
13 feb 2008
Posted by Menno, and filed under Film, Horror, New York, Portfolio, Zombies

Als ik wat uurtjes vrije tijd vrij maak voor vrij werk, wil ik nog wel eens zombies tekenen.
Gewoon experimenteren met rottende lichamen en tekentechnieken. Zo ben ik momenteel bezig met het Vrijheidsbeeld als zombie. In Photoshop de basislijnen van een foto overgetrokken en vervolgens tot zombie bewerkt. Leuk en leerzaam om te doen.

Statue of zombie

Verre van af hoor, want nu wil ik het beeld nog verder slopen, de fakkel in de hens steken en -het meeste werk- op de achtergrond een brandend en vernietigd Manhattan laten zien. Kan niet, daar het beeld met haar snufferd richting het eiland staat, maar goed. De zombies have taken over, zeg maar. Nu liet iemand me weten dat een ondood Vrijheidsbeeld al eens eerder was gemaakt. Twijfel ik niet aan. Sterker, een zoektocht op het net leverde een hele reeks soortgelijke prenten.

V.l.n.r. tekenwerk van Vince, een bewerkte foto van Rudi von Briel en een bekende muurschildering in Iran

V.l.n.r. fraai tekenwerk van Vince, een bekende anti-Amerika muurschildering in Iran en een bewerkte foto

Nu zijn bovenstaande voorbeelden Vrijheidsbeelden met een doodshoofd. Da’s weer een fase na de zombie. Feit is wel dat het Vrijheidsbeeld een dankbaar onderwerp is voor beeldbewerking en foto manipulatie. Niet zo vreemd, daar het symbool staat voor New York, de Verenigde Staten en Het rijke Westen. Apocalyptische films maakten er dan ook gretig gebruik van.

V.l.n.r. Filmposters voor Planet of the Apes (1968), The Day After Tomorrow (2004) en Cloverfield (2008)

V.l.n.r. Filmposters voor Planet of the Apes (1968), The Day After Tomorrow (2004) en Cloverfield (2008)

Een hele sterke prent kwam ik vandaag tegen toen ik keek naar de komende tentoonstellingen in Foam_Fotografie Museum Amsterdam. Jessica Dimmick, een Amerikaanse fotografe (14 maart t/m 1 juni) maakte een serie over heroïneverslaafden in -hoe toevallig- New York. Op een van de foto’s zien we een poster aan de muur met daarop een illustratie van het Vrijheidsbeeld.

Jessica Dimmick

De junk liet ik links (nou ja, rechts) liggen en mijn oog werd onmiddelijk naar de poster getrokken. Ik leerde iets later dat de prent is gemaakt door Alex Ross, een Amerikaanse comicbook tekenaar. Hoe pakkender kun je de huidige situatie in de V.S. samenvatten?

Alex Ross
Alex Ross

1:54
Tags:
xfactor

4 Responses to “Statue of Inspiration”

 1. Mike's Webs schreef:

  Dude, je weet iedere post weer verrassend uit de hoek te komen. Mooie prenten en top concept. Misschien is een half verscheeurde, vieze Amerikaanse vlag achter je zombie-vrijheidsbeeld ook een idee in plaats van een vernietigde skyline. Vind die van Alex Ross ook erg goed. Coole prent!

 2. Aukje schreef:

  Die laatste is echt verrassend goed!

 3. Mattt schreef:

  Vergeet de poster van escape from NY niet, das waar de scene in Cloverfield op gebaseerd is.

 4. Anoniem schreef:

  fuck you

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.