Home
xfactor
20 okt 2008
Posted by Menno, and filed under Recensie, Strip, Video

Zaterdag werkte hij nog hard aan zijn bijdrage op de 24 Hour Comic Day in stripwinkel Lambiek, terwijl hij gisteren zijn debuutalbum presenteerde in het Utrechtse theater De Kikker. Striptekenaar Rob van Barneveld heeft zijn bescheiden droom uit zien komen: een eigen stripalbum met daarin een selectie strookjes van zijn stripreeks Rood Gras. De bundel draagt de geinige ondertitel Ik ben een bos en er lopen bomen door mij heen.

Van Barneveld heeft zich met zijn 23 jaren nu al een zeer eigen stijl aangemeten. Niet alleen de tekeningen zijn direct te herkennen als de zijne, ook de bizarre humor en vertelwijze zijn helemaal des Rob van Barnevelds. Niet voor niets dat collega-tekenaar Brecht Evens op de achterkant de term ‘Rob van Barneveld-grapje’ introduceert. Een strookstrip die qua vertelwijze en humor ook maar een beetje nijgt naar een Rood Gras stripje, wordt sinds een jaar of twee geconfronteerd met een vergelijking met een Rob van Barneveld-grapje. En da’s knap. Op diezelfde achterflap prijst Hanco Kolk Van Barneveld dan ook als een nieuw Nederlands talent. “Eindelijk dan toch,” voegt hij er aan toe.

Wat is er dan zo uniek aan deze strip? Rood Gras wordt altijd in drie plaatjes verteld. In een simplistische stijl tekent Van Barneveld vaak een mannetje (zichzelf) die iets doodgewoons meemaakt begeleidt door een ‘voice-over’ in een tekstvak bovenin het kader. Het is echter dat doodgewone dat altijd bijzonder wordt door de grote fantasie van de auteur. Zo kunnen bomen praten, koffievlekken lachen, vliegers grommen, kalkoenen suiker lenen en televisies met armen ervoor zorgen dat je niet weggaat. In het stripuniversum van Rood Gras kan alles en het is ondenkbaar dat je niet op z’n minst moet glimlachen na het lezen van een strookje.

Want Rood Gras is leuk. Gegarandeerd dat je vrolijk wordt van het lezen in dit album, dat een hoog ‘cute’-gehalte heeft. Verwacht zeker geen harde en cynische grappen à la Gummbah of Nozzman. Rood Gras is schattig en lief. Bijna braafjes, maar dat is ook wel eens lekker.

Rob van Barneveld is al jaren actief als striptekenaar. Inmiddels publiceerde hij in het Utrechtse beeldblad De Inktpot en het stripmagazine Zone 5300. Zijn strips zijn ook te lezen op zijn website, waar ook eerdere experimenten in het archief zijn terug te vinden. En nu dus een boek. En hoewel het achter elkaar lezen van de 57 pagina’s met 114 strookjes wellicht te veel van het goede is, kan dit eerste deel van Rood Gras als geslaagd worden beschouwd. Een zeer sympathieke uitgave (die van begin tot eind handgeletterd- en getekend is) en verplichte kost voor de fan van de Nederlandse strip en voor een ieder die wil weten wat Nederland in post-Eppo tijd te bieden heeft aan striptekenaars.

Rob van Barneveld – Rood Gras 1: Ik ben een bos en er lopen bomen door mij heen ligt vanaf 23 oktober in de stripwinkel.
Uitgeverij Bries, ISBN 9789076708799
www.roodgras.nl

Video-interview
Tijdens de 24 Hour Comics Day in Lambiek sprak Michael Minneboo met Van Barneveld over Rood Gras:

0:54
xfactor

9 Responses to “Rood Gras: Lieve humor op z’n bizarst”

 1. Aukje schreef:

  Hulde voor deze tekenaar, die op deze jonge leeftijd al debuteert met absurdistische lieflijke stripstrookjes.

 2. willem schreef:

  topwerk! De nieuwe toon tellingen van stripland, ik zweer het je!

 3. Theo en Anneke Naron schreef:

  He Rob, super hoor, wij gaan je boekje zeker kopen, en hopen dat er nog meer boekjes komen,we wensen je nog veel succes.

 4. hans schreef:

  Naar het zich zo laat aanzien: een geweldig stripboek!

 5. Teus en Evelien schreef:

  Hoi Rob wat een geweldig boekje,
  leuk om te lezen.
  we hebben je bloemetje geplukt en
  in een vaasje gezet, hopelijk hebben
  we jou geen pijn gedaan hihihi
  succes met het volgende deel

 6. Wietze en Jeannet schreef:

  Ha Rob
  We blijven glimlachen bij je strips.
  We hopen dat deel 2 net zo leuk wordt.
  Veel inspiratie en succes.
  Wietze en Jeannet

 7. laser 3.14 schreef:

  Ziet er echt heel goed uit. Die cover is echt prachtig.

 8. […] is ook een recensie van Rood Gras 1 verschenen op het weblog Eeuwig Weekend (KLIK/). Morgenmiddag komt een journalist van Ons Utrecht (regionale Utrechtse krant) voor een […]

 9. […] is ook een recensie van Rood Gras 1 verschenen op het weblog Eeuwig Weekend (KLIK). Morgenmiddag komt een journalist van Ons Utrecht (regionale Utrechtse krant) voor een […]

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.