Home
xfactor
4 mei 2009
Posted by Menno, and filed under Film, Recensie

Al jaren heb ik, als mensen mij vragen wat ik de beste film ever vind, hetzelfde antwoord klaar: Donnie Darko. Deze film uit 2001 van Richard Kelly blies mij destijds compleet omver. Alles wat een film voor mij perfect maakt zit er in. Inmiddels zag ik ‘m zo’n tien maal en bezit ik naast de bioscoopversie ook de Director’s cut. En nog altijd kan ik er niet genoeg van krijgen.

Donnie Darko was het debuut van Kelly (en betekende de doorbraak voor Jake Gyllenhaal en een pracht come-back voor Patrick Swayze) en kwam mede tot stand met de hulp van Drew Barrymore, die wel potentie zag in de low-budget film en ‘m produceerde. Al snel genoot de film een enorme cult status en werd Kelly de hemel ingeprezen. Groot was dan ook de verontwaardiging toen het nieuws circuleerde dat er een vervolg in de maak was. Blasfemie! Hoe haalden de makers het in hun hoofd, gonsde het in de wandelgangen.

Welnu. De film is er: s.Darko.

V.l.n.r. De filmposters van Donnie Darko en tweemaal s.DarkoV.l.n.r. De filmposter van Donnie Darko en tweemaal s.Darko

Richard KellyEen ‘straight to dvd’, zoals dat heet. En Kelly distantieerde zich er op voorhand van: “I have absolutely nothing to do with this project!”, aldus de woedende regisseur, die zelfs gepoogd heeft de productie die volgens hem enkel gemaakt werd om geld te verdienen, tegen te gaan. Tevergeefs. s.Darko is er en Kelly verkondigd de boodschap luid en duidelijk: “I didn’t have any control, absolutely none, over this story and that it is just the product of mercantile guys. If I ever see it one night on television, I think I will make it explode”.

Pure evil
Duidelijke taal. En een rondje internet leert dat ook de fans niet blij zijn. “Lets milk the cow till its dry! If this comes out, I’ll buy myself a gun and shoot somebody in the anus” en “Pure evil, that’s all i can say about this” zijn slechts twee reacties van de die-hard fans. Ik op mijn beurt til er niet zo zwaar aan. Donnie Darko is Donnie Darko en zal dat altijd blijven. Al worden er duizend vervolgen gemaakt, ze doen maar. Dus gaf ik de sequel vandaag een kans. Tenslotte maakte de plot me ook nieuwsgierig: Samantha Darko is het zusje van Donnie en inmiddels 18 jaar (leuk detail: het zusje van toen speelt de rol nu ook weer). Sinds de dood van haar oudere broer is de familie in een neerwaartse spiraal beland en Samantha trekt er op uit met haar beste vriendin. Ze komen aan in een rustig stadje waar een meteoriet inslaat. Dan beginnen de visioenen en lijkt ze in staat in de toekomst te kijken.

sdarko-snapshots.Darko legt het allemaal alvast even uit

Maar goed. Dan de hamvraag: is het ook wat?

s.DarkoWelnu, s.Darko (waarom die s nu weer klein moet worden geschreven?) valt geenszins tegen. Het is sfeervol, prachtig gefilmd, blijft boeien tot het eind en speelt leuk in op zijn voorganger. Daveigh Chase die Samantha Darko speelt is uitgegroeid tot een mooie jongevrouw die een kwetsbare, sexy en overtuigende rol neerzet. Iets wat overigens niet gezegd kan worden van haar medespelers Briana Evigan en Ed Westwick die nogal ingestudeerd en houterig overkomen. De special effects zien er picobello uit en de soundtrack is lekker (vooral Whale met het goddelijke ‘Hobo Humpin Slobo Babe’). Echter, en dat is behoorlijk killing voor deze film, het is een exacte kopie van Donnie Darko. Het verhaal, de volgorde, de personages, de gebeurtenissen en de dialogen. En nu begrijp ik ook wel dat regisseur Chris Fisher en schrijver Nathan Atkins in de flow van het origineel wilden blijven, maar als je bij elke scène een deja-vu gevoel krijgt dan beginnen mijn wenkbrauwen te fronzen.

Eén op één kopie
Waar Donnie Darko op uiterst doeltreffende en relevante wijze gebruik maakte van slow-motion en kleine én grote details op de achtergrond of in de dialogen, lijkt s.Darko de plank volledig mis te slaan in de één op één kopie dat het is. Tevens is het origineel naast een intelligent tijdreis verhaal een gevoelig ‘coming of age’-drama en plaatst het geheel op een originele en scherpe manier in de jaren ’80. s.Darko speelt zeven jaar later en doet niets met deze elementen. Ja, er wordt gespeeld met tijd en ruimte, ja, het meisje is 18 en ja, het speelt in de jaren ’90 maar hier wordt niets spannends mee gedaan dat een bijdrage levert aan het verhaal.En dan zwijg ik nog over de talrijke verwijzingen in Donnie naar de literatuur en andere media.

sdarko-snapshot3
Een leuke verwijzing naar het origineel: in beeld springende mensen op een trampoline met Uncle Sam masker

Remake of sequel
Elders op het net werd zelfs al de vraag gesteld of s.Darko nu een remake of een sequel is. Geen vreemde vraag. Want ook Samantha slaapwandelt en wordt op vreemde plekken wakker. Ook in s.Darko is een rol weggelegd voor het angstaanjagende konijnenmasker (al is het een raadsel wat hier de functie van is), er valt weer iets uit de lucht, er wordt weer afgeteld tot het einde van de wereld en we hebben weer te maken met wormholes en doorzichtige slangen die uit het lichaam treden en je de weg wijzen.

s.Darko
En daar is het konijnenmasker

Welnu, s.Darko is geen remake en eigenlijk ook geen vervolg. Zie het als een spin-off. De enige link met het origineel is Daveigh Chase. En als je het zo bekijkt is het niet eens zo’n slechte film. Het is zeker ook geen goede film. Voor de liefhebbers van het origineel uit 2001 is het boeiend genoeg om deze film te bekijken, maar ik snap het als je kippenvel krijgt. s.Darko kwam, werd bekeken en is alweer vergeten. Laat ons liever verheugen op de nieuwe film van Richard Kelly, The Box, die volgens IMDB eind dit jaar in Nederland uitkomt.

s.Darko kwam eind april uit op dvd.

0:30
xfactor

7 Responses to “s.Darko: Eén op één kopie van Donnie”

 1. Aukje schreef:

  Misschien zou ik er ook zo moeilijk over doen als ik een die-hard fan was, maar dat ben ik niet en kon dus ook ongestoord genieten van een film als deze, die ik, ondanks het houterige acteerwerk, bestempel als goed.

 2. Anouk schreef:

  Tja, nou heb ik al eens een theorie geponeerd over delen 2 en 3 van loeigoeie films, dus ik denk dat ik maar bij mijn taktiek blijf: nooit kijken die zooi. Wat ik eruit zou kunnen halen is denk ik in deze fijne recensie al beschreven, dus dat bespaart me een hoop tijd en ergernis.
  Geinig detail (vindt ze zelf) is dat ik een paar dagen geleden vond dat ik toch Donnie Darko eens op dvd moest hebben, omdat ie zo goed is. Heb hem nu voor de tweede keer gezien en dat is denk ik bevredigender dan bovengenoemde deel 2. (Ondanks dat deze dvd heerlijke extra’s zoals commentaar van de director moest ontberen.)
  Nog één ding: wat een horror voor een regisseur, en dat dat zomaar kan! Wat zal hij daar ziek van geweest zijn zeg. Ik hoop op heerlijk zoete wraak met een retegoeie ‘The Box’.

 3. peter schreef:

  Handen af van Donnie!
  Als niet-filmfanaat (de enige, denk ik, op EW) werd ik door Donnie toch snoeihard bij de kloten gegrepen. Wat een lekkere film was dat!
  Als deze minder is, hoef ik ‘m niet. Ik wil alleen supergoeie films, geen half werk. Het leven is kort te kort voor middelmaat!

 4. Nils Breunese schreef:

  Het is jammer dat s.Darko zoveel elementen uit Donnie Darko ‘leent’ en natuurlijk is het jammer dat een andere regisseur met het vervolg aan de haal gegaan is, maar ik heb s.Darko vanavond gezien en op zich is het helemaal niet zo’n belabberde film. Best de moeite waard!

 5. krd> schreef:

  Ehm ook ik ben groot fan van Donnie Darko, maar er wordt vergeten in bovenstaande recensie en reacties dat dhr. Richard Kelly nog niet zolang geleden al een nieuwe film heeft gemaakt … Iemand van jullie The Southland Tales gezien. Ik heb hem thuis maar ik kan jullie verklappen dat is geen topper. In Cannes weggehoond ….

 6. Menno Kooistra schreef:

  @krd> Uiteraard was dat bekend, sterker, Michael Minneboo schreef er op deze site een recensie over: http://www.eeuwigweekend.nl/2008/08/28/van-donnie-darko-naar-southland-tales-tot-the-box/

  Echter, die film vind ik niet echt het melden waard, daar deze het in de verste verte niet haalt bij de kwaliteit van Donnie.

 7. Erwin Troost schreef:

  Ik was hier heden middag al om enkele recties te lezen en de recensie, die ik overigens vrij eerlijk vind, maar toch ga ik nu vergelijkenissen maken, want ik heb de film zojuist dus gezien en vond hem goed. Donnie Darko rules. Ik weet het, maar Donnie Darko heeft iets Lynchiaans en daarom zeg ik dat je Donnie Darko best mag vergelijken met seizoen één van Twin Peaks en s. Darko met seizoen twee. Je wilt het toch zien en het heeft wel iets magisch. Richard Kelly mag het er dan niet mee eens zijn, maar ik vond het net zo goed als “The Box” filmografisch en beter als zijn “Southland Tales”. Waarom de s. klein is geschreven. Ik vermoed omdat je het dan uitspreekt als “as Darko”.

  Ik zeg vermakelijke film, zeker voor de mensen die van David Lynch houden, filosofie en raadsels.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.