Home
xfactor
25 jul 2009
Posted by Menno, and filed under Film, Overpeinzing

Vakantie. Twee weken lang niks doen. Ik ga niet naar een ver en zonnig oord, maar blijf gewoon in het Mokumse. Heerlijk. Vrijheid vieren zonder verplichtingen. Nou ja, één. Ik ga deze 14 dagen verhalen tot me nemen. Elke dag. In de vorm van films, series, boeken, strips en games. En mijn ervaringen deel ik met jou op deze site. Wat bof je toch.

zusjeVerhaaldag 1: Zusje

Zusje was vandaag op teevee en ook al zag ik deze film uit 1995 reeds driemaal, ik pakte ‘m maar weer eens mee. Niet alleen om Kim van Kooten, die -laten we er niet omheen draaien- gewoon een lekker ding is, maar ook omdat deze film me elke keer weer terug doet reizen naar mijn begintijd in Amsterdam.

In 1996 verhuisde ik namelijk van Assen naar de hoofdstad om camera te studeren aan de Filmacademie. Deze was toen nog gevestigd aan de Overtoom (nu hippe kunstvrijplaats OT301) en naar verluidt sprak de aan de Filmacademie afgestudeerde regisseur van Zusje, Robert Jan Westdijk, de scenariostudente Van Kooten aan bij de tramhalte tegenover deze Filmacademie.

kim_van_kootenZusje zag ik datzelfde jaar en ik was onder de indruk. Nog steeds. Ondanks de kneuterigheid. De film laat een zeer sfeervol en knus studentenleven in het zomerse Amsterdam zien. In de tijd voor de komst van internet. Precies zoals ik het ervoer. Kim (toen 22 jaar) debuteert en doet dat met verve. Evenals de sympathieke Roeland Fernhout, die op de poster hierboven overigens schandalig als Roelof vermeld wordt.
Het verhaal van Zusje over broer Martijn die na lange tijd zijn zusje Daantje opzoekt om een onopgeloste kwestie uit het verleden uit de weg te ruimen, wordt op een bijzondere manier vertelt, namelijk vanuit het perspectief van Martijn die alles filmt. Op deze manier zie je wel heel veel Van Kooten, wat vervelend had kunnen zijn als zij een vervelend persoon was en slecht acteerde. Gelukkig doet ze het op beide vlakken prima.

De film heeft overigens een piepkleine cameo van Herman Brood als malle buurman van Fernhout. Erg leuk. Broer Martijn zelf wordt gespeeld door Romijn Conen, maar vreemd genoeg wordt zijn stem ingesproken door Hugo Metsers III. Heeft Martijn dan zo’n rotstem? En als hij zelf voor de camera verschijnt, wordt zijn stem exact nagesynchroniseerd door Hugo. Beetje onzin, als je het mij vraagt. Met Metsers III heb ik overigens in 1997 nog gewerkt aan een Filmacademieproductie. Hij als acteur, ik als camera-assistent. En zo is de cirkel weer rond.

Zusje. Het blijft een bijzondere film voor mij, hoewel ik ‘m nu echt een paar jaar niet meer hoef te zien. En Kim van Kooten? Die is nog steeds mooi:

kim

Trailert:

23:55
Tags:
xfactor

One Response to “Verhaaldag 1: Zusje”

  1. Aukje schreef:

    Wat ontzettend knullig, Roelof ipv Roeland! ’t Was me niet eerder opgevallen.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.