Home
xfactor
30 jul 2009
Posted by Menno, and filed under Film, Overpeinzing

Tijdens mijn 14 dagen vakantie ga ik 14 verhalen tot me nemen. In de vorm van films, series, boeken, strips en games. En mijn ervaringen deel ik met jou op deze site. Wat bof je toch.

Vandaag: Superhero Movie

superheromovieSoms moet je even je verstand op nul zetten en een belachelijke film kijken. Superhero Movie is daar een uitstekend voorbeeld van. Niets om het lijf, maar o zo leuk. Het is van de zelfde mensen achter flauwe films als Airplane!, de Naked Gun trilogie en Scary Movie. Platte seksgrappen dus en parodie op parodie. Als Leslie ‘Naked Gun’ Nielsen er dan ook nog in speelt, weet je wel wat je kunt verwachten.

Ditmaal wordt de superheldenfilm op de hak genomen. Niet zo vreemd met alle verfilmde Supermannen, Spidermannen, Hulken, Iron Mannen, Watchmannen, X-mannen en Batmannen van de laatste jaren. En ondanks het gebrek aan originaliteit en overvloed aan ordinaire grollen is de film lachen geblazen. Heel even kwam het genot van de Naked Gun films terug (wat waren die leuk zeg!).

Superhero Movie vertelt eigenlijk voornamelijk het verhaal van Spider-Man na. Nerdjochie is verliefd op het onbereikbare meiske op school, wordt tijdens schoolreisje gebeten door een waterjuffer (jawel) en krijgt superrrrpowers. De criminaliteit in de stad wordt door hem aangepakt, maar hij wordt gedwarsboomd door een bad guy (Hourglass) die alle inwoners wil uitroeien om het eeuwige leven te verkrijgen. En dit alles dan in een quasi-nonchi grappige manier van vertellen. En potver, het werkt!

superhero

Bewust of onbewust zet de film hier een statement neer, en wel dat van de overvloed aan clichématige superheldenfilms van de laatste tijd. Ze lijken allemaal op elkaar. Nu is het superhero-genre in principe ook niet meer dan good guy vs. bad guy, waar de good guy ALTIJD wint, maar als ik voor mezelf spreek: ik ben ze wel goed zat nu. Eén pot nat in al z’n eentonige kopieerwerk. Superhero Movie persifleert ze allemaal en lijkt daarmee te zeggen: “kijk nu eens naar al die superheldenmeuk die Hollywood uitbrengt” om ze vervolgens keihard uit te lachen, ondertussen ook florerend op hun successen.

Een bijrol in Superhero Movie is weggelegd voor Pamela Anderson en de aan een rolstoel gebonden natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking wordt snoeihard (maar hilarisch) te kijk gezet. Voorts zit de film vol met dit soort dialogen:

Uncle Albert: “Remember, with great power comes…”
Rick Riker: “Great responsibility?”
Uncle Albert: “Well, I was gonna say bitches, but if you want to be a virgin for the rest of your life…”

Tevens zit er een briljante persiflage op Tom Cruise z’n Scientology video in. Zeer grappig. Ik raad de film aan.

14:06
Tags:
xfactor

One Response to “Verhaaldag 4: Superhero Movie”

  1. Mike's Webs schreef:

    Deze niet gezien, maar mijn mening over de superheldenfilm is niet hetzelfde als de jouwe. Films als Watchmen & The Dark Knight bewijzen dat het genre meer te bieden heeft dan het standaardtemplate. Eens: de standaard is wel wat bloedarmoedig aan het worden, maar ook daarin zitten pareltjes als Iron Man waarin een sprankelende balans gevonden wordt tussen humor en geloofwaardige personages.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.