Home
xfactor
31 aug 2010
Posted by Menno, and filed under MP3, TeeVee

Update: Max Laadvermogen video-item.

Leeftijdsgenoot, ken je Max Laadvermogen nog? Hoe meet je meter? Max weet het beter. Die?

Max Laadvermogen was een jeugdserie die de VPRO uitzond in het Villa Achterwerk blok, ’s ochtends van 9 tot 11 uur. Max Laadvermogen dateert alweer uit 1986. Dit wetenschappelijke kinderprogramma bestond uit een gespeeld gedeelte, met René Groothof als amateur uitvinder en fan van wetenschappelijke proefjes, en een serieus gedeelte waarin bioloog Midas Dekkers een minicollege gaf.

Ik was een megagrote fan en zat aan de buis gekluisterd als Max Laadvermogen weer voorbij kwam. De VPRO verkocht destijds ook een boekje met alle proefjes van Max. Die heb ik nog steeds. Tot mijn grote spijt toen, bleef het helaas maar bij 13 afleveringen. Tot mijn grote spijt nu is de serie nooit meer herhaald of op dvd uitgebracht. En zover ik weet ligt dat ook niet in de planning. En dan werk ik zelf notabene bij de VPRO.

Twee bladzijden uit Proefjes en (be)vindingen van Max Laadvermogen

Maar geen nood. Ik had een vooruitziende blik. Of beter: gehoor. Want nerd als ik toen al was heb ik de audio (!) van een aantal afleveringen van Max Laadvermogen opgenomen. Letterlijk met een cassetterecorder voor de mono-speaker van de 16-kanaals Sharp televisie! Kon ik de uitzendingen lekker terugluisteren op mijn walkman in bed. Dit deed ik overigens ook met films. Jim Hensons Labyinth kan ik nog altijd zin voor zin meepraten.

Enfin. Hieronder de leader van Max Laadvermogen. Enjoy!

[audio:maxlaadvermogenleader.mp3]

Update 5 april 2013:
Kijk nou toch eens. VPRO wordt wakker! Mijn lobby heeft gewerkt. Eén hele aflevering terug te zien bij Villa Achterwerk. Meer nu! Meer!

Update 27 oktober 2013:
Max Laadvermogen is in z’n totaliteit terug te zien en ik maakte er een video-item over voor de VPRO.

23:59
xfactor

7 Responses to “Max Laadvermogen”

 1. Hay schreef:

  Je hoeft je echt niet te schamen dat je die afleveringen hebt opgenomen. Op die zelfde manier zijn een groot deel van de afleveringen van Doctor Who nog bewaard gebleven.

 2. Merel B. schreef:

  Gaaf! Dat boekje had ik ook. Geen idee waar het gebleven is. En dat audio opnemen van tv, dat deed ik ook!! Wat grappig. En maar denken dat ik de enige nerd was…

 3. Menno schreef:

  Het was het de enige manier toen. We hadden blijkbaar nog geen videorecorder bedenk ik me nu…Je moet wat. Dan maar alleen geluid. We waren toen al slim.

 4. Fieke schreef:

  Ik heb dat altijd nog eens terug willen zien en ik heb er altijd spijt van gehad dat ik dat boekje met die test nooit heb besteld. Het was echt super leuk! Zouden ze echt moeten herhalen!

 5. Perke schreef:

  Heho, Ik heb nog zo’n boekje liggen. Iemand die ik er blij mee kan maken? Mail me maar ff op: peter [apenstaartje ding] isgek punt nl

 6. Tri3bune schreef:

  Dag Peter,
  Zie een berichtje, maar kan best heel oud zijn over het boekje van Max Laadvermogen. Ik had dat vroeger ook. Mijn kinderen(inmiddels rond de dertig) keken altijd naar Max Laadvermogen. Nu ben ik gevraagd om proefjes met kinderen op de basisschool te gaan doen en zou ik heel graag dat boekje gebruiken.Heb je het nog?
  Joke (tri3bune@gmail.com)

 7. Pascal schreef:

  Leuk! Ik heb ook zo’n boekje gehad.

  Mijn moeder stelde voor het te bestellen nadat het op t.v. was geweest.

  Ik was dolgelukkig met dit kado!

  Heb het boekje al jaren niet gezien, ik denk dat het kwijtgeraakt is.

  Jammer 🙂

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.