Home
xfactor
5 feb 2012
Posted by Menno, and filed under Film, Strip

Vandaag zag ik het tweede deel van de fan-edit Building Empire (2008). Deze documentaire van Jambe Davdar toont Star Wars – Episode IV: The Empire Strikes Back (1980) (de beste Star Wars film van alle zes de delen) chronologisch en voorziet het van allerlei extra materiaal, zoals trivia, outtakes, schetsen, alternatieve camerastandpunten, stop-motion opnames, bloopers, alternatieve takes, interviews en alternatieve dialogen.

Een schitterende documentaire, temeer omdat het het werk is van een doodgewone fan. George Lucas of Lucasfilm heeft er niets mee te maken. Davdar heeft alle drie de films (van de eerste trilogie) onder handen genomen en ze genieten een enorme populariteit op het net. Helaas zijn ze onlangs van YouTube gehaald, dus nu zijn ze te vinden op het overigens uitstekende Vimeo (in deze volgorde gaat het vaak) of via downloadsites. Ga de drie documentaires zien, want dit zijn absolute musts voor de originele trilogie Star Wars fan.

De film bevat ook shots uit de originele Marvel Comic strip die in 1980 tegelijkertijd met het uitkomen van de film gemaakt werd. Hierin zijn zelfs scenes opgenomen die uiteindelijk niet in de film terecht zijn gekomen. Uniek materiaal dus, zeker anno 2012, nu George Lucas zijn films maar blijft aanpassen en scènes verwijderen of “verrijken”.
Het leuke is dat yours truly dit stripalbum óók in zijn bezit heeft. Hij valt bijna uit elkaar maar ik heb ‘m. Dat wil zeggen, de Nederlandse versie: Revanche in het heelal.

Het scenario is van Archie Goodwin en de tekeningen van de handen van Al Williamson en Carlos Garzon. Een vrij rommelig boekje met veel nagetekende filmstills, maar zeker de moeite waard. Ik vrat het als kind als mierzoete koek! Hieronder een aantal bijzondere pagina’s uit het album.

Oef, Yoda is nog vrij onherkenbaar in 1980

De At At scène

Moge de kracht met u zijn. Het klinkt toch wat lulliger in het Nederlands...

Het Star Wars speelgoed. Ik was er idolaat van. Spaarde ze allemaal. Kenner, je blijft 'r mee spelen!

Blijkbaar ging de film in Nederland op 11 december 1980 in première, hoewel IMDB 18 december beweert.

Samen met de speelgoedgekte werd ook andere merchandising ingezet, zoals deze verzamelalbums met foto's

16:52
xfactor

6 Responses to “Building Empire en Revanche in het heelal”

 1. Michael Minneboo schreef:

  Leuk! Meer nostalgie, meer!

 2. Jan m schreef:

  Is het boekje nog wat waard?… ik heb het boekje nog liggen… helaas zonder cover…

 3. Menno schreef:

  Ga je toch niet verkopen?! 😉

 4. Rian Gemei schreef:

  Hoi Jan,
  Ik heb interesse in jouw exemplaar. Eventueel te leen. Wil je contact met me opnemen? Zie FB

 5. Beth schreef:

  Zag Revanche in het heelal op marktplaats staan – sinds 23 okt. Er wordt nu al 35 euro geboden. Lijkt me een collectors item!

 6. Menno schreef:

  Ik zie het inderdaad. Helaas voor de bieders zal ik mijne nooit wegdoen! 🙂

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.