Home
xfactor
23 jan 2015
Posted by Menno, and filed under Film

Sinds jaren is het onderdeel ‘Critics’ Choice’ terug op het Film Festival Rotterdam. En voor het eerst in de vorm van het video-essay. Een hippe term voor een genre van filmkritiek dat volgens dit artikel op De Filmkrant-site “in het buitenland al meer is ingeburgerd dan hier, maar dat op termijn wel eens een invloedrijke vorm van recenseren zou kunnen worden.”

Ik ben er in elk geval dol op en kijk ze zeer graag. Hier een prachtig overzicht van hele sterke video-essays van het afgelopen jaar.
Uiteraard draag ik er zelf ook een steentje aan bij met VoorDeFilm, en dan vooral met de VoorDeFilm XL afleveringen.

Voor de Critics’ Choice video-essays mocht ik twee afleveringen monteren. Die van Hedwig van Driel die n.a.v. de film Laggies (2014) een essay maakte over het opkomende genre van de vrouw en (het uitstellen van) volwassenheid. En die van Kees Driessen die een betoog houdt over de Ghibli films, n.a.v de vertoning van When Marnie was there (2014).
Het programma vind je hier. De video’s van Hedwig en Kees verschijnen tzt ook wel hier of daar.

Dit soort video’s maak ik met heel veel plezier, want ook in geloof heilig in deze vorm van filmkritiek -en analyse. Meer!

Dana Linssen en Jan Pieter Ekker, de initiatiefnemers van het Critics' Choice programma. Foto: Nichon Glerum

Dana Linssen en Jan Pieter Ekker, de initiatiefnemers van het Critics’ Choice programma. Een leuke knipoog naar de bekende foto van Roger Ebert en Gene Siskel. Foto: Nichon Glerum

22:08
xfactor

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.