Home
xfactor
29 dec 2007
Posted by Menno, and filed under Concert, Muziek

Wat is de decembermaand zonder eindlijstjes? Juist. En lijstjesfetisjist als ik ben (kende je deze site al? Tissues!) daag ik je uit in de reacties jouw concert top 5 van 2007 neer te keilen.

Ik zal beginnen.
2007 was voor mij qua live muziek vooral een ouwe lullenjaar. Zo zag ik helden van vroeger (Alan Parsons, The Police en Roger Waters), een afknapper van jewelste (David Sylvian) en zelfs vergane glorie (Billy Ocean). Spetterend veel nieuwe ontdekkingen heb ik niet gedaan dit jaar. Wel een band die lang op mijn wenslijst stond (The Shins). Voor de rest waren het vooral bands die ik al eens eerder zag (Saybia, Maximo Park). Volgend jaar weer wat actiever de poppodia bezoeken.

Op 5: Maximo Park in de Melkweg. Gewoon lekkere recht toe-recht aan rock. Elke keer weer.
Op 4: Wir Sind Helden in Paradiso. Duits feestje. Heerlijke popmuziek.
Op 3: Steve Vai in de Melkweg. Showpikkie eerste klas met het hartverscheurend mooie ‘For the Love of God’.
Op 2: Alan Parsons Project in Paradiso. Onverwacht genot voor oog en oor. Anderhalf uur lang.

Maar met stip op 1: Roger Waters in Sportpaleis Antwerpen. Deze man is een levende legende en zijn teksten snijden eersteklas eikenhout. Om over de perfect uitgebalanceerde muzikale begeleiding en decor nog maar te zwijgen. Prachtliedjes van Waters solo en Pink Floyd klassiekers.
Zie ook mijn recensie alhier.

Roger Waters
Waters op z’n bassie

En nu jij!

0:01
Tags:
xfactor

7 Responses to “Concert top 5 2007”

 1. Edwin schreef:

  Ach, vooruit dan maar…

  (1) Marillion (Vredenburg, Utrecht 16.05.2007): perfect concert met al de klassiekers en een complete uitvoering van Ocean Cloud

  (2) Explosions in the Sky (Paradiso, Amsterdam 25.02.2007): ontwapenend explosief concert van een uur, toegankelijke postrock op zijn best

  (3) Wir sind Helden (Paradiso, Amsterdam 28.09.2007): zoals jezelf al schrijft, dit was een feestje en volgend jaar doen ze hopelijk nog een keer over in Utrecht!

  (4) Suzanne Vega (Paradiso, Amsterdam 22.10.2007): veteraan in de categorie ‘meisje met gitaar’ weet heel Paradiso vanaf het begin in te pakken en liet ons niet meer los. zeer fraaie uitvoering van Queen and Soldier

  (5) Vienna Teng (BIMhuis, Amsterda, 17.10.2007): vorig jaar in Paradiso al een prachtig solo optreden, maar met band in het BIMhuis komt ze helemaal tot haar recht. de schat, helemaal verbaasd dat we haar nummers kenden 🙂

  De afknappers van dit jaar waren Spock’s Beard in de Boerderij (komt wss nooit meer goed met die band) en Nelly Furtado in de HMH (het volume harder zetten is niet altijd beter).

 2. Mike's Webs schreef:

  Euh, ik vrees dat ik niet eens tot een top vijf kan komen dit jaar, Men. Wat dat betreft doe je het qua concertbezoek een stuk beter dan ik. Wel Moke gezien, Copark, Ellen ten Damme, een paar gothicbandjes waarvan ik nu even niet meer op de naam kan komen, en vanavond pak ik Krezip nog even mee in de HMH.

  Wel overigens deze week voor het eerst The Wall van Pink Floyd gezien. Interessante, maar deprimerende film. Maar ja, ik heb me dan ook nooit in het werk van Pink Floyd verdiept.

 3. Aukje schreef:

  (1) Robin McKelle (Bimhuis, Amsterdam, 18.03.2007): nieuw in de wereld van de jazz, maar ze sloeg in als een bom omdat ze als één van de weinigen kan tippen aan de timing, frasering en tekstinterpretatie van grootheden als Ella F. en Sarah V. Een grote inspiratiebron voor mij.

  (2) Silje Nergaard (Paradiso, Amsterdam, 19.05.2007): in de volksmond ook wel ‘zielig nijlpaard’ genoemd. Haar cd’s zijn goed, maar op het podium komt Silje pas echt tot haar recht. Grappig, ontroerend en indrukwekkend is ze, en elk concert is weer genieten geblazen.

  (3) Alan Parsons Live Project (Paradiso, Amsterdam, 15.09.2007): een mix van goede muzikanten en jeugdsentiment maakte dat ik menig traantje wegpinkte. Verrassend goed!

  (4) Sinéad O’Connor (Melkweg, Amsterdam, 15.11.2007): nooit had ik kunnen bedenken mijn jeugdheldin van vroeger live te zien, en zeker niet dat áls dat zou gebeuren, ze mijn favoriete hit ‘Nothing compares 2U’ zou zingen. Het gebeurde wél en zorgde voor flink wat tranen. Naast die megahit zong ze meer bekend werk, zodat het een fantastisch leuke avond werd.

  (5) Tuck & Patti (Concertgebouw, Amsterdam, 25.07.2007): in mijn opinie kunnen maar weinigen tippen aan het muzikale niveau van Tuck & Patti. De liefde tussen hen en het geloof staan centraal, maar als je daar doorheen prikt zie je gewoon twee steengoede muzikanten waar menigeen wat van kan leren.

  Net buiten de boot: het concert van mijn held David Sylvian, dat iets te statisch en saai was om écht van te kunnen genieten. Desalniettemin geweldig om hem live te zien en geweldig om zijn vroegere werk te horen. Björk en Corinne Bailey Rae mochten er ook zijn.

 4. Mennomail schreef:

  Mooie lijstjes! Leuk.
  En Mike, The Wall scoort op alle fronten hoog bij mij. Om de muziek (Roger Waters), Bob Geldof en natuurlijk de beelden. En nee, van die film wordt je niet vrolijk…Mooie kerstfilm dus.

 5. Ton schreef:

  Nou, ik geloof dat ik niet verder dan 2 concerten kan komen, dit jaar. Maar goed, ik heb dan ook een geheugen als een zeef inmiddels. Maakt de eindstand wel erg makkelijk te bepalen:
  2. Herman Düne, Paradiso.
  1. Joanna Newsom, Paradiso. Dat was dan ook meteen een concert dat ergens bovenaan de alltime-lijst komt te staan.

 6. Arnoud Boer schreef:

  Leuk, lijstjes! Mijn favoriete concerten van 2007 waren:

  1) Editors, 30 oktober 2007, Paradiso Amsterdam
  2) Arctic Monkeys, 6 december 2007, HMH Amsterdam
  3) Kaiser Chiefs, 29 mei 2007, Paradiso Amsterdam
  4) Wir Sind Helden, 28 september 2007, Paradiso Amsterdam
  5) Dianne Reeves, 12 november 2007, Oosterpoort Groningen

 7. Mike's Webs schreef:

  @Menno: Ik vond vooral de combinatie tussen live-action en animatie erg boeiend aan The Wall. En het feit dat de soundtrack van Pink Floyd als narratiefmiddel is ingezet en daarom dialogen vrijwel ontbreken.

  Overigens: concert van Krezip was gister erg goed. Mooie muzikale afsluiter van het jaar.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.