Home
xfactor
29 jan 2008
Posted by Menno, and filed under MP3, Muziek

Zen, dé iPodZondag bezocht ik met vrienden de een-na-laatste voorstelling van de zgn. ‘Harmonium‘ tour in de hoofdstedelijke Kleine Komedie. Popprofessor Leo Blokhuis hield interessante praatjes over de geschiedenis en afkomst van popliedjes en zangeres Ricky Koole (begeleidt door twee gitaristen) bracht deze en andere liedjes ten gehore.
Het was niet alleen een zeer vermakelijke en mooie avond, maar vooral inspirerend. De missie van Blokhuis en Koole was dan ook fraai: de mooie liedjes en bijzondere componisten uit de pophistorie moeten vooral niet in de vergetelheid raken. Een nobel streven, want wat is er veel mooie muziek gemaakt! En zo kwamen er tientallen nummers voorbij, allen op hun eigen manier de moeite waard. Voor de bezoekers lagen er aantekeningenblaadjes en pennen klaar om deze muzikale schatten thuis nog eens op te zoeken en beluisteren.

Zo geschiedde dat ik met een reeks zeer mooie liedjes kennismaakte. Veel titels vergat ik op te schrijven (het was ook wel erg donker in de zaal), maar genoeg onthield ik wel. Zo was er het schitterende ‘It makes no difference’ van The Band, of een mooi ‘Reason to believe’ van Marianne Faithfull. Of Nick Lowe, ken je die nog? Het meest overtuigend vond ik echter een nummer van Cat Stevens, ‘The Wind’ uit 1971, welke in 2000 niet geheel ontoevallig op de soundtrack verscheen van ‘Almost Famous’, één van mijn favoriete muziekfilms. Het werd deze avond vertolkt door de talentvolle Koole. Minstens zo mooi, maar niets haalt het bij de originele versie van Cat Stevens, die inmiddels door door de islam bekeerd als Yusus Islam door het leven gaat. De tekst gaat dan ook over zijn zoektocht naar spiritualiteit en het lot, de ‘reis’ zoals hij het zelf noemt. Enjoy!

Cat Stevens – The Wind (slechts 1’39”)

[audio:http://www.mennomail.nl/audio/Cat_Stevens_The_Wind.mp3]

Jij nog relatief onbekende nummers die het waard zijn door velen gehoord te worden?

 

2:31
Tags:
xfactor

One Response to “MP3: Steven’s Wind”

  1. Frank schreef:

    Jullie kregen er een pen bij? Wij kregen alleen het blaadje… Wel een geweldige voorstelling trouwens!!

    En dan een liedje:

    “Something I can never have” van Nine Inch Nails

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.