Home
xfactor
3 jul 2008
Posted by Menno, and filed under Film, Kunst, TeeVee

Ach. Een tweede seizoen van de tv-serie Terminator: The Sarah Connor Chronicles vangt na de zomervakantie aan op de Amerikaanse buis. Sloeg de serie dus toch redelijk aan.
Vergeef me deze licht sarcastische ondertoon, maar ik heb de eerste serie gezien en kijk met argusogen naar dit nieuwtje. Ja, ik heb enorm genoten van de eerste twee Terminator-films en ja, de tv-serie was best vermakelijk, maar de makers moeten zich dubbel zo hard bewijzen om van dit tweede seizoen een oprecht goeie serie te maken. Want met een vierde Terminator-film en een tweede tv-serie in het vooruitzicht wordt het qua chronologie wel heel verwarrend. En hoe ver kun je het Terminator-concept uitmelken?

Maar hoe zat het ook alweer met die Terminator?

In de nabije toekomst zullen drie biljoen mensen van de aarde worden geveegd door een nucleaire oorlog. Verantwoordelijk hiervoor is Skynet, een digitaal verdedigingssysteem van de overheid. Skynet gaat uit zichzelf denken en de machines openen de aanval op de mensheid. Deze dag staat bekend als Judgment Day. In 2029 heersen de machines definitief over de aarde en hebben onze eigen wapens zich tegen ons gekeerd.
There you have it. De plot voor de Terminator-films, die de huidige gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, groot maakten. De eerste twee delen zijn erg goed en kunnen met gemak doorgaan voor science fiction-meesterwerkjes. Maar daarna werd het een beetje rommelig.

De James Cameron-klassiekers
Wel een fijn idee als je het apocalyptische toekomstbeeld nog niet kent. John Connor zou dat ook wel willen. Echter, hij is er al meerdere malen aan herinnerd dat hij in de toekomst, na Judgment Day, als leider van het verzet een einde kan maken aan de oorlog tegen de robots; voor zijn geboorte (in 1984) wilden cyborgs uit de toekomst, zgn. Terminators, zijn moeder, Sarah Connor, al vermoorden (Terminator, 1984 van James Cameron). Dat mislukte. Op zijn tiende (in 1994) kwamen de robots terug (Terminator 2: Judgement Day, 1991 van James Cameron), weer om te voorkomen dat John in de toekomst roet in het eten gooit voor de machines. En wederom faalden ze. John overleefde en vernietigde met mams alle computers die in de toekomst Skynet zouden vormen. Hiermee voorkwamen zij een nucleaire catastrofe op 29 augustus 1997.

Tot zover de eerste twee films in de Terminator-serie. Stuk voor stuk klassiekers, gebaseerd op een meesterlijk verhaal. Maar nu wordt het gecompliceerd. Want een derde deel, Terminator 3: Rise of the Machines (van Jonathan Mostow) verscheen in 2003 en borduurde voort op voorgaand verhaal. Zo stopten Sarah en John Judgment Day niet, maar stelden het slechts uit. Het einde van de wereld vindt nu plaats op 24 juli 2004. Sarah is inmiddels overleden aan kanker en John, nu 20 jaar, zal onvermijdelijk leiding geven aan het verzet. Maar begin 2008 kwam de Amerikaanse zender FOX ook met een nieuwe tv-serie: Terminator: The Sarah Connor Chronicles. Is Sarah uit de dood opgestaan?

Neen, want The Sarah Connor Chronicles volgt Sarah en John na de gebeurtenissen in Terminator 2: Judgment Day. Met andere woorden: de serie moet dus spelen in de periode tussen 1994 en 2004. Moeder en zoon vechten in de serie tegen nieuwe Terminators en vernietigen ondertussen weer computers en gerelateerde soft- en hardware die in de toekomst Skynet vormen. Ze krijgen hierbij hulp van Cameron (eerbetoon aan de originele regisseur?), een jonge rondborstige cyborg uit de toekomst. De pilot, uitgezonden op 13 januari, begint in 1999, maar verspringt halverwege -via time travel- naar 2007, waarmee de gebeurtenissen heel slim in het huidige tijdsbeeld kunnen spelen en het probleem van de overleden Sarah is opgelost.

Verwarring
Maar is dat zo? Want ging Sarah niet dood in 2004, of aannemelijker: iets daarvoor, waarschijnlijk in 2003? Dat leert Terminator 3 ons namelijk. In de tweede aflevering van de Chronicles vertelt robotje uit de toekomst Cameron (dus zij kan het weten) letterlijk dat Sarah overleden zou zijn op 4 december 2005 en dat ze daarom naar 2007 zijn gereisd. I’m confused here! Tevens ben ik heel benieuwd naar het vervolg van de serie want als de cyborg Schwarzenegger in Terminator 3 John Connor voor de tweede keer ontmoet, heeft John -als we de serie moeten geloven- al heul wat meegemaakt in de tussenliggende jaren. Sterker: hij is al door de tijd gereisd, heeft al voor de tweede maal een bodyguard-terminator gehad én heeft reeds een aantal terminators verslagen. Hij reageert dan ook iets te verbaasd op de terugkomst van Schwarzie in deel 3 en de verontrustende toekomstverhalen die hij vertelt.

Sexy chronicles: ready to kick some cyborg-assSexy chronicles: ready to kick some cyborg-ass

The Sarah Connor Chronicles
Aan de tv-serie doet Schwarzenegger niet mee. Daarvoor heeft hij het te druk met de politiek, of zoals een recensent zei: “Schwarzenegger is too busy terminating California”. Ook Terminator-originator James Cameron heeft hier niets mee te maken. Sowieso zijn het de vrouwen die de dienst uitmaken in de serie, in de zin dat alles draait om Sarah Connor, en ook de nieuwe bodyguard-terminator is van het vrouwelijke geslacht. Cameron wordt gespeeld door Summer Glau, geen onbekende in SF-land; ze speelde eerder in de tv-serie Firefly en de film Serenity (2005). Maar hoewel ze een bikkelharde en stoere vechtrobot is, ergerde ik me dood aan haar. Het is haar smoeltje. Zal wel persoonlijk zijn. De grote verzetsleider John is een bange tiener en speelt geen grote rol. Hij doet vooral wat de twee vrouwen zeggen. Cameron, notabene door de toekomstige John zelf naar deze tijd gestuurd, luistert niet naar John. Ze luistert enkel naar bevelen “from John…not this John”. De rollen van Sarah en John worden vertolkt door Lena Headey (uit o.a. 300) en Thomas Dekker (o.a. Zach in Heroes), beiden knappe Amerikanen met straalwitte tanden. Ze zetten in Chronicles echter wel prima acteerprestaties neer. John is met gemak geloofwaardiger dan de John in Terminator 3. Maar de Sarah uit de eerste twee films is natuurlijk niet te vervangen. Zij werd zo gepassioneerd geportretteerd door Linda ‘Beauty and the Beast‘ Hamilton, daar kan niemand aan tippen. Headey doet wel haar best.


De originele Sarah en de nieuwe Sarah; met wie wil je liever geen ruzie?

Kortgezegd: Chronicles is een overbodige aanvulling in de Terminator-reeks en dient zo ook bekeken te worden. Waar Terminator 3 al beduidend slechter was dan de eerste twee delen, is de serie bijkans nog onbenulliger. Het leuke echter is dat dit niet heel veel uitmaakt. Want het kijkt prima weg als je de legendarische delen 1 en 2 vergeet en de serie ziet als een losstaand verhaal. Dan is het goed kijken naar de vechtende robots, de ingestudeerde conversaties, de Amerikaanse koppen en spetterende actie. Zie de serie ook vooral als een alternatief voor Terminator 3. Er klopt namelijk geen hout meer van de verhaallijn.

En nu is er dus een tweede seizoen op komst. Het had van mij niet gehoeven.

Seizoen 1 van Terminator: The Sarah Connor Chronicles verschijnt 19 augustus op dvd.
Seizoen 2 wordt vanaf 8 september in Amerika op FOX uitgezonden.
Terminator 4 (Terminator Salvation: The Future Begins, met notabene Christian Bale (!) als John Connor) verschijnt in mei 2009 in de bioscopen.

0:30
xfactor

5 Responses to “Terminator: gepuzzel met jaartallen”

  1. Rudedogg schreef:

    Ik heb de eerste 5 afleveringen gekeken. Daarna ben ik het vergeten. Het is niet zo best. Zoals je zegt. Knullig. Of eigenlijk zei jij onbenullig. Dat dus. Lena Headey is poeslief. Summer Glau een niet zo beste actrice. Ze hadden iets nieuws moeten maken, dit kon alleen maar fout gaan. Maar in een wereld waar een seizoen 4 (toch) van een serie als Lost bestaansrecht heeft, is dit eigenlijk niet een zo gek.

  2. Peter schreef:

    God ja, Lost. Dat begon veelbelovend, met een paar geinige karakters (ik herinner me vooral Kate, omdat ze zo mooi was, en Locke, omdat dat een werkelijk intrigerend personage was). maar dat liep na anderhalf seizoen helemaal spaak. En wie herinnert zich de draak Carnivale niet? Dat was na een half seizoen al morsdood! Ik denk dat ik me aan deze Chronicles dus maar niet waag.Ik zeg: zonder Zwartseneggert geen Terminetert.

  3. rebecca schreef:

    De termintator films interesseerde mij niet zo.. waarschijnlijk doordat ik arnold totaal niet geloofwaardig vind in zijn rol als robotje.
    De serie vind ik geweldig, de actrice die Cameron neerzet: petje af! Lena Headey, heerlijke om naar te kijken! Verhaallijn is soms wat lastig te volgen..
    Kan er geen genoeg van krijgen!

    zie nu pas dat er al ruim een jaar geen reactie is gegeven op dit artikel.. lb

  4. Menno Kooistra schreef:

    Erg he, Rebecca? Thanks voor jouw reactie. Gelukkig verschillen smaken, anders zou de wereld wel heel eentonig worden.

  5. jeffrey_spender schreef:

    Ik vind dit artikel niet zo geweldig.
    Je moet het namelijk zo zien, eerst kijk je T1, T2 en daarna de serie. Terminator 3 is namelijk nooit gebeurd.
    Omdat die film zo slecht was ontvangen hadden ze besloten om de serie op de regels van T2 te schrijven. De grondslag van de serie is wel delijk T1 en T2.
    Ze geven zelfs als reden dat Sarah Connor sterft aan kanker, dat ze te lang dichtbij een powercell van een terminator blijft. Namelijk die van Cameron.
    Verder zitten er een aantal originele schrijvers en producers achter de serie. Zodat je weet dat het trouw is aan het verhaal. Ik vind dat de schrijver wel een beetje had mogen opletten.
    Ik ben mega-fan van T1 & T2, de serie is geweldig.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.