Home
xfactor
5 mrt 2009
Posted by Menno, and filed under Nieuwe media

Onlangs heeft Hyves zonder het wereldkundig te maken de nietsvermoedende Hyver met voor- en achternaam zoekbaar gemaakt op Google. Sinds 30 januari 2009 is iedereen die een Hyves pagina aanmaakt ook terug te vinden via ’s werelds grootste zoekmasjien. Dus óók de mensen die reeds een Hyves pagina hadden. Niet heel netjes van Hyves en Google. En dit is nog maar één voorbeeld van hoe privacy steeds minder betekenisvol wordt op internet.

latitudeOok zeer recentelijk kwam Google met Latitude op de proppen. Middels deze functionaliteit is het mogelijk om in Google Maps je locatie te delen met vrienden en familie. Via gsm-masten, wifi punten en GPS. Google heeft hiermee de een-na-laatste stap afgerond om werkelijk alles van jou te weten te komen. Zo scannen ze je Gmail al af om je met persoonsgerichte advertenties te kunnen spammen en houden ze reeds nauwkeurig je zoekgeschiedenis in de smiezen. Wist je niet? Klik op google.nl dan maar eens rechtsboven op ‘Mijn account’ en vervolgens op ‘Webgeschiedenis’.
En nu weten ze dus ook je locatie. En nee, natuurlijk geef je je mobiele nummer en Latitude-toegang niet zomaar aan Jan en alleman, maar geef toe, de kans is aanwezig dat je mobiel in bezit komt van derden. Of dat je bijvoorbeeld een telefoon koopt (of krijgt van je baas) waarop Latitude reeds aanstaat zonder dat je het weet.

Bob Englehart Door Bob Englehart

Eigenlijk verbaast ’t me ook helemaal niets. Natuurlijk kan Google of elke overheidsinstantie (of zijn dat dezelfden?) inzicht krijgen in jouw internetgebruik. En dat doen ze natuurlijk ook allang. Probleem is echter dat ze wettelijk nog niet alles mogen. Et voila, daar is de laatste stap. Even nog wat wetten erdoor drukken die de privacy stapje voor stapje ondergeschikt maken. En wat helemaal grappig is: mensen werken zelf al mee door een “coole” gadget als Latitude te activeren, waarmee je eigenlijk zegt: ‘Alsjeblieft, hier is mijn locatie. Doe ermee wat je wilt’. En dat in combinatie met ons geschaduwde internetgebruik, geregistreerde aankopen (via creditcard of pinpas) en een camera op elke straathoek is de Orwelliaanse toekomstvisie gerealiseerd.

camera

Misschien overdrijf ik hoor. Zou best kunnen. Maar hoe leuk sommige diensten ook zijn, ik vind het soms gewoon een beetje eng. Werkelijk enig om te zien dat Pietje momenteel van Groningen naar Stadskanaal snort en Bepje nu in Zimbabwe vertoeft (Google Latitude). Dolletjes om te zien dat Harry twee minuten geleden naar Goldfrapp luisterde, maar nu is over geschakeld naar Wolter Kroes (Last.fm). Prachtig om kennis te nemen van het feit dat Klazientje nu koffie drinkt en zometeen de Linda op de wc gaat doornemen met de nieuwe U2 op haar iPod. (Twitter). Lachen om de tot in detail ingevulde curriculum vitae van Sjonnie door te nemen en te zien dat hij ooit poep schepte in Artis (LinkedIn). Wat dat betreft hebben we die RFID-chip onder onze hersenpan helemaal niet meer nodig. Men weet alles al!

lastfm
Last.fm. Ik respecteer de privacy van mijn vrienden

Maar zolang Big Brother ons nog niet legaal begluurt en bespied, kun je er voor kiezen om je privé-gegevens zo veel mogelijk te beschermen op het wereldwijde web. Gewoon door niet op elke (social network-) site je volledige naam en locatiegegevens rond te strooien. En door huis, tuin en keuken-kiekjes voor jezelf te houden.
dronkenMaar -en hier komt de in- en in trieste conclusie van dit betoog- daarvoor is het al te laat. Heb je allang niet meer zelf in de hand. Want wat jij zo gedreven probeert veilig te stellen pleurt dat ene lollige vriendje van jou prompt online. Of ben jij nog nooit een foto van jezelf tegengekomen uit een dronken verleden waarvan je toch echt liever hebt dat niemand die ooit ziet? Tuurlijk wel. Ook jij staat wel ergens al moonend op het net met een bezweet en fatsig hoofd op een smoezelige camping in Frankrijk. Out of your hands. Vette pech tijdens een sollicitatie, want je bent al lang en breed gegoogled.

En vluchten kan ook al niet meer met Latitude. Wat een ellende.

0:01
xfactor

3 Responses to “Internet is watching you”

 1. peter schreef:

  Het is met internet net als met in een vliegtuig stappen, dan ga je hartstikke hoog en dat is retegevaarlijk. Als je niet het risico wilt lopen naar beneden te sodeteringstralen, dan moet je niet gaan vliegen.
  Veel ernstiger dan de gevaren van internet zijn volgens mij die van RFID. Want daar hebben we geen enkele controle op/over. RFID-tags kunnen overal in zitten, in drukwerk, kleding, verpakkingen en andere producten, en die kunnen op afstand ‘gelezen’ en gevolgd worden.
  De discussie daarover zal de komende jaren pas écht losbarsten, dus misschien kun je daar eens over schrijven?

 2. geert jan schreef:

  Laatst vloog ik ergens naartoe in een vliegtuig met filmfacililteiten, en onderweg heb ik toen ‘Eagle Eye’ bekeken, waarin een scene in een volle metro; de hoofdpersoon wordt telkens via zijn mobiele telefoon opgeroepen iets te doen, hetgeen hij negeert, tot alle telefoons van iedereen in diezelfde coupe gaan rinkelen en smsjes ontvangen, allemaal bestemd voor onze held…. En zo voort! echt koel als je er van houdt.

 3. Andre schreef:

  wb hyves heel simpel: gewoon geen hyves nemen 🙂 Of zoals ik ervan af stappen, toegevoegde waarde ervan = 0

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.