Home
xfactor
12 mrt 2009
Posted by Menno, and filed under Audio, Literatuur

Tjielp, tjielp! Boeken vliegen ons om de oren deze week. Complete bossen zijn er gekapt om de mensheid, bij wie deze week de interesse voor het lezen weer is opgewekt, te kunnen voorzien. En dat terwijl het een stuk milieuvriendelijker kan. Digitaal bijvoorbeeld. Nee, niet via e-books want die tak schiet nog niet op. Ik heb het over het luisterboek. Ik luíster sinds een half jaartje naar boeken in plaats van dat ik ze lees en voorlopig hoef ik niet anders. Wacht, ik leg het uit met wat voorbeelden.

veronaSinds ik een tijd geleden voor deze site het luisterboek van Dimitri Verhulst, Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008), recenseerde, heb ik de smaak te pakken. Verhulst heeft, naast het feit dat het een geweldige schrijver is, zo’n prettige vertelstem dat ik aan mijn iPod was gekluisterd. Na het geheel twee keer te hebben afgeluisterd ben ik overgestapt naar diens voorganger, Mevrouw Verona daalt de heuvel af (2006). Alwéér een voltreffer, zij het een stuk droeviger, maar nog immer met de bekende Verhulst-humor. Hierin het verhaal van de oude mevrouw Verona, gek op honden (en vooral andersom), die op een dag haar huis op de heuvel in het Belgische dorpje Oucwègne verlaat en afdaalt in de wetenschap dat het de laatste keer is. Beneden aangekomen gaat ze op een bankje zitten, klaar om te sterven. De schrijver laat nog eenmaal haar leven voorbij komen middels anekdotes en herinneringen. Moment, ik zoek even een mooi stukje voor je op.

Ah ja, hier een ontroerende vertelling van slechts 2 minuten waarin meneer Koekenbakker, de man van mevrouw Verona, op zijn sterfbed ligt en afscheid neemt. Pfff, dit is toch je reinste kippevelliteratuur?

[audio:http://www.eeuwigweekend.nl/audio/Mevrouw_Verona.mp3]

Stemmige stem
tommyWat een stem hè? Essentieel voor de luisterervaring. Want daar waar Dimitri Verhulst met zijn stem een meerwaarde biedt aan de luisterversie van het boek, stelt bijvoorbeeld Tommy Wieringa teleur. Ook hij leest zijn eigen roman voor. Joe Speedboot (2005), zijn doorbraak en nu al klassieker, is als luisterboek een ramp. Wieringa heeft haast en raffelt de zinnen af, punten en komma’s negerend. En dat terwijl zijn monotome stem al niet prettig is om naar te luisteren. Jammer.

beestNee, neem dan Midas Dekkers. Sowieso een geweldige schrijver, maar ook hij kan voorlezen als een grote. Het luisterboek  Het Beest (2007), een verzameling radiocolumns over sja, beesten, maar toch voornamelijk de mens, is subliem. Zo komt de huiskat voorbij, de brontosaurus, de kloothommel, het bananenvliegje en zelfs het lam Gods.

Misschien wel het mooist vond ik het kerstverhaal over de grijze roodstaart. Een zeer mooi (maar zielig) verhaal van 5 minuten:

[audio:http://www.eeuwigweekend.nl/audio/Midas_Dekkers_Degrijzeroodstaart.mp3]

Spiegelogie
willemNog één dan! Meesterverteller pur sang. Willem de Ridder! Een genot om naar te luisteren. Maakt niet uit wat hij zegt. Niet voor niets verkoopt de Melkweg al jaren uit als De Ridder elke eerste dinsdag van de maand een oeroud sprookje komt vertellen. Jong en oud hangt aan zijn lippen. Ik heb zijn Handboek Spiegelogie beluisterd, de Spiegelogie CD. Hierop een relaxte stem die uiteenzet wat dat nou precies is, dat Spiegelogie. De Ridder zit in het zonnetje omringt door bijenkorven en miljoenen zoemende bijen voor de microfoon en praat. Hierna volgen een aantal oefeningen en een heuse Spiegelogie rap. Ach ja, waarom niet.

Gun je ogen eens wat rust na al dat leesgeweld. Je oren nemen het wel over!

Deze bijdrage maakte deel uit van de Boekenweek op Eeuwig Weekend.

0:53
xfactor

10 Responses to “Het luisterboek: mooie stem gewenst!”

 1. Aukje schreef:

  Vooral handig als je ’s nachts in bed wilt lezen maar dat niet kan omdat je een vriendin hebt die niet tegen licht kan. 🙂

 2. peter schreef:

  Laten we niet vergeten de onvolprezen uitgeverij Rubinstein te prijzen, die in Nederland de kar trekt op luistergebied. Die weten altijd de juiste stem te vinden, bijvoorbeeld als een schrijver zelf niet goed genoeg is. Ahh, de stemmen van bijvoorbeeld Hetty Blok, Heerma van Vos of mijn persoonlijke favoriet: Job Cohen. Die laatste leest in zijn vrije uurtjes het ene verhaal na de andere roman voor, aan zijn vrouw, in de Rubinsteinstudio. Nescio bijvoorbeeld, gelezen door Cohen, dat is, nu ja, draag mij maar weg!

 3. Menno Kooistra schreef:

  Oh ja? Dat wist ik niet van Job. Je maakt me nieuwsgierig. Ik ga op zoek.

 4. Anouk schreef:

  ‘Kippevelliteratuur’? Poëzie zou ik het willen noemen! Als Dimitri Verhulst zelf het voorleest des te meer, blijkt. Ik had ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ (gekregen van vriend K.) al ademloos gelezen, maar nu wil ik het ook nog horen…

 5. Menno Kooistra schreef:

  @Anouk: kippenvelliteratuur bedoel ik ook in de meest positieve zin die je kunt voorstellen. Vind het zeer zeer mooi.

 6. peter schreef:

  kippenvel is lelijk. daarom moet je goede poëzie altijd lezen met de gordijnen dicht en de deur op slot. en dan voor je deur uitgaat even iets van kluun lezen, om de huid weer glad te trekken.

 7. Anouk schreef:

  @Menno: Ik begreep wat je bedoelde. Ik wilde er nog een schepje bovenop doen; blijkbaar beschouw ik ‘poëzie’ als vergrotende trap van literatuur. Ofzo.
  ‘Kun je poëzie gebruiken binnen proza?’ is trouwens een interessante vraag, waarover Houellebecq wat dingetjes geschreven heeft. Hij denkt van niet, maar Verhulst doet het dus gewoon lekker toch.

 8. Maarten schreef:

  wat een bulshit dat over Tommy Wieringa.Dat luisterboek heb ik mee genommen naar mijn vakantie in Noorwegen ,en ik vond het prachtig
  om naar te luisteren.De eentoonig donker stem vond ik schitterend het geeft een extra dementie aan het boek.Heel mooi

 9. anne schreef:

  DAAR IK EEN FANTASTISCHE STEM HEB, OM BIJVOORBEELD LUISTER_BOEKEN IN TE SPREKEN, BEN IK OP ZOEK NAAR DE MOGELIJKHEDEN HIERVAN.
  STUUR MIJ EEN E-MAIL ALS UW INTERESSE IS GEWEKT.

  MET EEN VRIENDELIJKE GROET
  ANNEROOS.

 10. Menno Kooistra schreef:

  Je hoeft niet zo te schreeuwen!

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.