Home
xfactor
4 jun 2009
Posted by Menno, and filed under Film, Recensie

Vanaf vandaag draait het vierde deel van de Terminator-filmreeks in de zalen. Terminator Salvation heet ‘ie. Met in de hoofdrol gloeiendhete Hollywoodster Christian Bale. Na drie films en 31 afleveringen van de spin-off serie kon er ook nog wel een film bij. Oh, en een game. Is het hierna dan afgelopen? Nope.

Terminator Salvation
Deze filmposter verdient een prijs!

Waar waren we ook alweer gebleven?
Even een opfrissertje. In Terminator 1 (1984, James Cameron) probeert een allesvernietigende robot uit de toekomst (Arnold Schwarzenegger) de dan nog ongeboren verzetsleider John Connor te elimineren door op zijn ouders te jagen. Dat mislukt. In Terminator 2 (1994, James Cameron) komt Schwarzenegger de Terminator terug uit de toekomst, maar ditmaal om John Conner te beschermen tegen een andere boze Terminator. Dit kan omdat John dit in de toekomst zo heeft geregeld. Dan Terminator 3 (2003, Jonathan Mostow), met wederom de terugkeer van beveiligingsrobot Schwarzie (in zijn laatste rol voordat hij Californië onveilig ging maken) en een nog vervelendere boze robot, die nu de vorm van een vrouw aanneemt.

TerminatorsEn ondertussen probeert John steeds om de oorlog van de robots en machines te voorkomen. Drie films lang probeert hij ‘Judgment Day’,  de dag des oordeels, te verijdelen. En drie films lang faalt hij. Ja, op een gegeven moment houdt het op. All hell breaks dan ook los ergens in 2004. De wereld is kapot, de mensheid grotendeels uitgeroeid. Skynet, het computernetwerk dat alles wat enigszins mechanisch aanstuurt, is aan de macht en spaart niets van vlees en bloed en een kloppend hart.

In deze post-apocalyptische wereld speelt Terminator Salvation zich af. 14 Jaar later. John leidt inmiddels het verzet, een functie waar hij zijn leven lang tegen wil en dank al naar toe heeft geleeft. En dat klinkt allemaal reuze spannend, nietwaar? Mij heeft de Terminator reeks in elk geval geïntrigeerd. Ik ben sowieso gek op (post-) apocalyptische verhalen. Dit verhaal klinkt dan ook om je vingers bij af te likken. En zoals ik reeds in een eerder verslag op Eeuwig Weekend liet weten zijn de eerste twee films meesterlijk. James Cameron schreef het verhaal en regisseerde een tweetal filmklassiekers. Zonder meer. Toen hij het stokje overgaf aan Jonathan Mostow voor deeltje drie ging het mis.

terminator-salvation-2
De wereld is kaputt

De gokverslaafde Hollywoodmens
Goeie verhalen zijn uniek. Zeker in Hollywood. Daar moet je zuinig op zijn. Af en toe komt er een geslaagde verfilming uit voort. Terminator 1 is daar een voorbeeld van. Heb je  oprecht goud mee in handen. Het is uitermate link om daarmee te gokken en een vervolg uit te brengen. Het goud inzetten en hopen op winst. Een grote meerderheid in de filmwereld snijdt zichzelf in de vingers en verspeelt alles. Resultaat: een geflopte sequel, een teleurgesteld publiek en een deuk in je imago. Een te verwaarlozen kleine groep slaagt erin om de inzet te verveelvoudigen en een nóg betere film af te leveren dan het origineel. Star Wars: The Empire Strikes Back is daar een voorbeeld van. Daar tussenin zit de middenmoot. Deze groep speelt quitte en levert een kwalitatief minder geslaagde film af, maar nog wel een prima sequel. Je raadt het al, daar is Terminator 2 (Judgement Day) een voorbeeld van. Deel 1 was beter, maar deel 2 is ook okay. Leuk en aardig, maar het brengt wel consequenties met zich mee. Want succes maakt hebberig. En het goud wordt wéér ingezet in de hoop het nogmaals te verdubbelen. Ai. Niet gelukt. Zie daar: Terminator 3.

Terminator 3
Terminator 3: Rise of the Machines met links John Connor

Deel 3, Rise of the Machines, miste de schwung, kunde, originaliteit en enthousiasme van James Cameron. Okee, Schwarzenegger draafde weer op en de stunts waren spectaculair, maar in alle opzichten was het een kopie van deel 2, met tot overmaat van ramp een vervelende vertolking van Nick Stahl in de rol van John Connor. ‘Bad Terminator’ Kristinna Loken had een leuk koppie (en een in cupmaat toenemende voorgevel) maar dat was het dan wel. ‘Dat moet beter’, dacht het verse team, met regisseur McG voorop. Deel 4 pakt het dan ook anders aan.

Terminated
terminator-salvationMoet ook wel, want de wereld is immers kapot. Robots hoeven niet meer uit de toekomst naar het heden te komen, want de toekomst IS het heden. En John Connor wordt nu gespeeld door niemand minder dan Christian Bale. Moet goed gaan toch? Helaas. Ook deel 4 heeft het niet. Het verhaal is na de films en de serie wel bekend nu. De uiers zijn leeg en verlept. Ja, het ziet er prachtig uit en ja, het geluid is subliem (zeker in de bioscoop), maar jongens, waar is de frisse insteek? Waar is de verrassing?

Terminator Salvation schiet voort en mist doel. Hoe interessant het gegeven ook is, het blijft een voorgekauwd Hollywood vehikel met een futuristisch post-apocalyptisch sausje. Prachtige beelden, degelijk acteerwerk, houtsnijdende special effects, maar het is verhaal is op. Terminated. En dan is er ook nog een game uitgebracht onder dezelfde titel. Ook die schijnt de plank mis te slaan. Zouden de makers ervan hebben geleerd? Ik vrees het niet. Het einde schreeuwt namelijk om een vervolg. En die zal er ongetwijfeld komen. Het goud blinkt alweer in de gokhallen.

Terminator Salvation draait nu in de bioscoop.

0:15
xfactor

13 Responses to “Terminator Salvation: de uiers zijn nu echt leeg”

 1. peter schreef:

  Menno Kooistra, de Terminator-terminator. Ik vrees dat hij ook terug zal keren, om in een mistige toekomst deel vijf met nog meer verbaal geweld tot tartaar te malen. Ik zie er zelfs een beetje naar uit, zo ziek ben ik dan weer.

 2. Aukje schreef:

  Het ziet er anders verdomd spectaculair uit. De trailer vind ik overigens wel errug lang, alsof ze alle spektakel al laten zien.

 3. Anouk schreef:

  Ik zie van alles wat ik mooi vind, dus ik ga het er toch maar op wagen denk ik (nu hier nog een bioscoop vinden die géén Spaans over meneer Bale’s lippen smeert). Maar je hebt wel gelijk Aukje, ik heb met die trailer het gevoel alsof ik de hele film inmiddels gezien heb. Alleen het staartje niet, maar misschien is dat wel deel 5.
  Ach, het kan nu alleen maar meevallen!

 4. peter schreef:

  Houdt die vent op de foto nou een skelet onder schot? Weirdo. Misschien is dat de frisse insteek wel. Ik zeg jullie: dat muisje krijgt een staartje.

 5. Menno schreef:

  Haha, dat is een robot, Peter. Duh!

 6. peter schreef:

  Echt niet! Robots hebben grote glimmende, ronde koppen met sprieten erop. Dit is een kale schedel, een doodskop, van een mens. Tsss, je kijkt niet eens goed.

 7. Menno schreef:

  Verrek, dan heb ik de hele film verkeerd begrepen. Ok, ik kom er op terug: Terminator Salvation is briljant!

 8. peter schreef:

  Geeft niet, knul. Wij slepen je er wel dorheen.

 9. frommel schreef:

  En toch ga ik hem ooit kijken vrees ik. Ik vind bale namelijk een geweldige acteur en wil alles van hem zien.

 10. Anouk schreef:

  Heb net bevestiging vanuit andere bronnen onvangen dat ie zó slecht was dat het bijna weer leuk werd. Bijna.

 11. Gerard Sombroek schreef:

  Uh oh. Ben ik dan de enige hier die Terminator 3 en ook 4 niet slecht vond?

  Toegegeven. Deel 4 heeft wel hier en daar wat flauwe trekjes (shotguns die door een tiener met één arm moeiteloos worden afgeschoten) maar ik moet toch zeggen dat ik ook de laatste twee Terminator films zeker wel de moeite waard vind.

  Voor mij blijft The Terminator goud!
  Dan ben ik maar een fanboy. 😉

 12. Gerard Sombroek schreef:

  Oh… en een kleine correctie. John Conner is in Terminator 4 nog niet de leider van het verzet. Dat wordt die. Daar gaat het verhaal min of meer over.
  (nag nag nag 😉 )

 13. peter schreef:

  Ik vond 1 en 2, onlangs bekeken, ook slecht. Geen spanning, geen humor, en okee, een beetje actie hier en daar. Vooral 2 vond ik do-de-lijk saai. Die vloeibare gast. Wat een zak.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.