Home
xfactor
23 jan 2011
Posted by Menno, and filed under Family guy

Pilaf maken, zeg ik altijd, is het makkelijkste wat er is. Ik denk dat ik het zo’n keer of tien per dag zeg. Een ongelovig “jaja” (of “uhuh”, daar wil ik van af wezen), luidt dan regelmatig de repliek. Mijn antwoord is dan keer op keer:

Men neme een snijplank en hakt een ui in stukken.


Afbeelding 1

Doe hetzelfde met een knoflook en een tweetal lappen kipfilet. Overigens mag de filet van de biologische dan wel gewone kip afkomstig zijn. Na deze aflevering van Goudzoekers weten we inmiddels wel beter.

Video 1

Ondertussen heb je het water aan de kook gebracht in een pan (afbeelding 2A) en de rijst afgemeten (afbeelding 2B). Deze moet 10 minuten koken.


Afbeelding 2


Afbeelding 2B

Werp een niet geringe hoeveelheid olijfolie in een solide pan en laat het warm worden. Gooi hier vervolgens de kip in, gevolgd door de ui en knoflook.

Video 2

Snijd of trek in de tussentijd de blikken Halve perziken op siroop en twee blikjes tomatenpuree open. Let op: bewaar het sap van de perziken. Op afbeelding 3 zijn de blikken afgebeeld.


Afbeelding  3

Zelf leg ik de perziken altijd met zijn zessen (VOOR, zie afbeelding 4A) op een snijplank. Zo kun je ze middels een simpele reeks hakken in partjes splitten (NA, zie afbeelding 4B).
N.B. hieronder vijf-en-een half perziken afgebeeld, maar geloof me, die dingen zijn niet te versmaden.
N.B. perziken zonder suiker, verkrijgbaar bij de betere natuurwinkel, zijn nog lekkerder (en gezonder)


Afbeeldingen 4A en 4B

Werp, als de kip, ui en knoflook prima-de-luxe zijn, het sap van de perziken in de pan, alsmede de tomatenpuree. Dit vormt gezamenlijk de -zoals dat heet- basis. Afbeelding 5 illustreert dit goed.


Afbeelding 5

Nu kun je experimenteren. Gooi er kruiden over waarvan jij denkt dat het lekker zal zijn. Een mespuntje sambal hoort hier natuurlijk ook bij. Ikzelf flikker er in dit stadium ook basilicum bij.


Afbeelding 6

Als de kookwekker van de Blokker (bijlage, afbeelding B1) afgaat, giet je de rijst af. Omdat rijst ook maar rijst is, verfraai je de boel met opgebakken sesamzaadjes. Kijk:


Video 3

De stukjes perzik kunnen nu ook wel bij het prutje van kip, sap, ui, knoflook en kruiden. Roeren. Enfin, you know the drill.


Afbeelding 7

In principe is het geheel nu wel klaar om geserveerd te worden. Aangezien er niet gek veel groenten in dit gerecht gaan, raad ik aan om een verse salade on the side te plaatsen. Groenvoer met een dressing. Voor de balans ook. Afbeelding 8 laat een voorbeeld van een salade zien.


Afbeelding 8

Et voila! Zo ziet het er dan allemaal zo’n beetje uit. Strooi overigens ook nog wat peterselie over de pilaf. Om je vingers bij af te likken, zeg ik altijd. Meestal na de opmerking dat pilaf maken makkelijk is.


Afbeelding 9

*** Bonustip van de chef: neem een hopjesvla toe. Lekkerste toetje ter wereld.


Afbeelding 10

En dan zijn ze stil.

*** Bijlage B1:

Bonustip van de chef: neem een hopjesvlaatje toe. Lekkerste toetje ter wereld.

23:53
xfactor

9 Responses to “Pilaf maken, zeg ik altijd, is het makkelijkste wat er is”

 1. Peter S schreef:

  Wat zei je ook weer dat er mis was met verse perziken?

 2. Menno Kooistra schreef:

  Dat weet je best, Pé!

 3. Sicco schreef:

  Is wel eens onderzocht of Bowiefans ook Pilaf-fans zijn…Het is namelijk ook één van mijn lievelingsgerechten of is dit nou weer zo’n typisch voorbeeld van toeval….
  Anyway genieten dus…

 4. Sicco schreef:

  Overigens voeg ik ook altijd een flinke hoeveelheid Tabasco toe en een mespuntje sambal vind ik te weinig…

 5. Hay schreef:

  Ik krijg hier nu al honger van.

 6. Menno schreef:

  Sicco: Bowie zelf is ook een fervent pilaf liefhebber! En tabasco is een goeie tip!

 7. Jaap schreef:

  Je reinste keukenporno, dit.

 8. Anoniempje schreef:

  Biologische kip vind ik zielig. Trouwens: neem eens kippedijen ipv (borst)filet. Meestal niet in supermarkt, maar wel bij (keur)slager. Veel malser en smakelijker dan filet, niet duur en net zo handig. Tip van een bevriende kok, en hij had gelijk, echt waar.

 9. SdB schreef:

  Lijkt me heel lekker. Ga ik morgen maken. Dank voor de tip en de uitleg voor dummies (kan zo niet mis gaan). Overigens is het lekkerste toetje van Nederland hopjesval MET slagroom!

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.