Home
xfactor
4 sep 2008
Posted by Menno, and filed under TeeVee

Bekijk dit fragment eens. Doe ‘es!

Herkenbaar? Ik hoop het niet. Toch schijnt 71 procent (!) van de werkende Nederlander wel eens wat te hebben gehad met een collega, het zij flirtend dan wel all the way. En hieruit ontstaan een groot aantal relaties. Of ze lang stand houden is een tweede, maar het is een feit dat de werkvloer prikkelend werkt.

In de nieuwe televisieserie Toren C, waaruit bovenstaand fragment afkomstig is, wordt dankbaar van dit gegeven gebruik gemaakt en tot in het absurde uitgewerkt. Het levert een reeks hilarische, surrealistische en uitermate pijnlijke sketches op, die vanaf morgen elke week op televisie te volgen zijn.

Tiepetjes
Het kantorencomplex Toren C biedt ruimte aan allerlei bedrijven. Zo zijn er zelfs een tandartspraktijk, een ziekenhuis en een manege te vinden. Alles waar de bedenkers en actrices Margot Ros en Maike Meijer zin in hadden tijdens het schrijfproces. Samen spelen ze in totaal zo’n tachtig verschillende karakters, van bitchy afdelingschef met Stalin als voorbeeld tot moeder van vijf die constant op zoek is naar een kolfplek. Voor mannen is er geen plek, op wat gastrolletjes na (van o.a. Erik van Muiswinkel). De mannen die er wél te zien zijn, spelen Ros en Meijer voor het gemak zelf maar. Het zijn de twee portiers van Toren C geworden. Gewoon twee dames met een snor op. Maar het geeft ze wel een excuus om lekkere foute mannengrappen te maken.

Leentjebuur?
Een humoristische tv-serie die zich afspeelt op kantoor. Het kan niet anders of je moet onmiddellijk aan The Office denken. En ja, Toren C haalt zijn inspiratie voor een groot deel uit deze briljante Britse comedy van en met Ricky Gervais. Het kan ook gewoon niet meer anders. Zelfs de documentaire-achtige manier van filmen is gekopieerd. Toch redt Toren C het prima naast The Office en zijn er genoeg verschillen. Neem alleen al het feit dat Toren C in zijn geheel wordt gespeeld door slechts twee vrouwen, die zichzelf in korte sketches van hun minst voordelige kant laten zien. Wat dat betreft is een vergelijking met Absolutely Fabulous ook op zijn plek. Of French & Saunders. En qua humor schurkt het geheel ook wel dicht tegen Jiskefet en Little Britain aan. De vraag is of dat erg is, want is alles niet al eens eerder gedaan? De tijd zal het leren.

VPRO
Ros en Meijer hebben een half jaar aan de serie geschreven. Zelf lagen ze in een deuk, maar de serie bleek op papier moeilijk te verkopen aan een omroep. Toen ze besloten zelf dan maar een pilot op te nemen ging het snel. De VPRO liet direct weten erg geïnteresseerd te zijn. En eigenlijk is het niet zo raar als je bedenkt dat ook We zijn weer thuis, Jiskefet, Draadstaal en Van Kooten en de Bie uit de VPRO koker komen. Ook Little Britain en Absolutely Fabulous werd door de omroep uitgezonden. Toren C heeft in het nieuwe televisieseizoen dat deze week begon een gunstige plek gekregen: vrijdagavond om 21.55 uur.

Tenenkrommend
En in de goede traditie van de VPRO kun je dus veel smerige, valse, gênante en pijnlijke scènes verwachten. En daar is niets te veel mee gezegd. Zelfs regisseur Albert Jan van Rees vond dat de dames soms wel erg ziek bezig waren. Toegeven: je moet er van houden. En als je bovenstaande series niet trekt dan kun je maar beter niet op Toren C afstemmen. Heb je zin in een half uurtje leedvermaak en schaamteloosheid, dan is dit de serie voor jou. En eerlijk gezegd is het ook wel weer lekker tussen al die normen en waarden vandaag de dag.

Toren C, elke vrijdag om 21.55 uur op Nederland 3

1:27
xfactor

11 Responses to “Toren C: Schaamteloosheid terug op de buis”

 1. Peter schreef:

  Heb er wel zin an. Helemaal na Teeuwen bij DWDD, vanavond. Wat is dat een dooie vis geworden zeg. Nieuwe humor hebben we van node.

 2. Menno schreef:

  Mee eens wat Teeuwen betreft. Goed dat ‘ie nieuwe kanalen probeert om zijn humor te etaleren, maar ik vind het (nog) niet goed overkomen op Volkskrant TV. Geluid en beeld schieten kwalitatief tekort om er vol van te genieten. En dat zingen mag ‘ie helemaal wel laten. Toren C is een beetje hoop in bange dagen.

 3. Aukje schreef:

  Blij dat Hans Teeuwen zingt, kan ik tenminste zeggen dat ik ook graag naar Hans Teeuwen ga.

 4. Michael schreef:

  Ik moet het nog zien met die Toren C. Vanavond de treurbuis maar eens afstoffen.

 5. Peter schreef:

  Ja, natuurlijk moet je het nog zien… dat geldt toch voor iedereen – behalve dan voor mensen die het niet nog moeten zien. Dat afstoffen is wel een goed idee; ik heb nog nooit zo weinig naar de verrekijk gekeken als deze zomer. Eigenlijk niks meer sinds NL uit het voetbal getrapt werd. Kom er dus maar in met die Toren C, en it better be good.

 6. Michael schreef:

  @Peter: Ik bedoelde eigenlijk dat ik er niet veel van verwacht van Toren C. Zoals Menno aangeeft lijkt het me vooral een combinatie van elementen die we al eerder zagen in goede comedyseries. Of dat erg is, zullen we vanavond gaan zien. Als ik een stofdoek kan vinden teminste 🙂

 7. Peter schreef:

  Ik begreep het hoor, Michael! Ik vergeet altijd (expres) een ironicon toe te voegen…

 8. Michael schreef:

  Ik vond aflevering 1 redelijk vermakelijk, maar ik blijf er niet voor thuis. Dat hoeft tegenwoordig ook niet met Uitzendinggemist.nl, maar toch, je snapt wat ik bedoel. Er zaten leuke vondsten in die goed inspelen op bekende kantoorsituaties, zoals die moeder die moet kolven in de kast of die ene agressieve collega die nog wel eens een nietmachine door de ruimte wil gooien. Ik vond die twee bewakers daarentegen een beetje flauw. Qua niveau niet zo hoog als de voorbeelden die Menno noemt als mogelijke inspiratiebronnen.

 9. Peter schreef:

  Nog niet helemaal op peil inderdaad. Maar het probleem zat ‘m wat mij betreft bij het ambachtelijk niveau vn het tv-maken. De gekte en de humor zelf konden mij wel bekoren. Wat die bewakers betreft: was pas leuk toen ze uit die rol vielen, maar dat was dan meteen ook wel een gouden vondst, en goed uitgevoerd! Hoogtepunt: die omvallende fiets – terwijl ik ‘m zág ankomen. Perfecte timing.

 10. Harry schreef:

  Toren c vond ik niet veel aan. En die vergelijking met little britain vind ik nergens op slaan. De dames halen in de verste verte niet zo een hoog niveau. Ik heb geen een moment kunnen lachen. Laat staan glimlachen. En nu ben ik veel gewend. Je kunt het niet eens vergelijken met engelse humor a la French and saunders of absolutely fabulous. Ik heb meer het idee dat ze zelf het meest om dit soort humor moeten lachen. En dat is niet de standaard van goede humor.

Leave a Reply

 
xfactor
Dit is de webstek van Menno Kooistra. Alles wat zich binnen de digitale muren van Mennomail.nl afspeelt is beveiligd door deze jongen: ©.